Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen mogelijk duizenden euro’s goedkoper

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Dinsdag 23 oktober 2007
De Consumentenbond adviseert huizenkopers om tot volgend jaar te wachten met de keuze voor een hypotheekvorm. Vanaf 2008 wordt het namelijk mogelijk om ook via de bank fiscaal voordelig te sparen voor de aflossing van de hypotheek. Dit nieuwe Banksparen zou volgens de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis wel eens veel voordeliger kunnen zijn. De hypotheek- en verzekeringsadviseurs twijfelen daar echter aan.

De Tweede Kamer heeft deze zomer ingestemd met het wetsvoorstel Banksparen. Als binnenkort ook de Eerste Kamer akkoord gaat, kun je vanaf 2008 op een geblokkeerde bankrekening fiscaal voordelig sparen voor de aflossing van je hypotheek. Over het opgebouwde tegoed hoef je dan geen belasting te betalen. Nu is dit fiscale voordeel nog voorbehouden aan mensen die met een verzekeringsproduct vermogen opbouwen ten behoeve van de eigenwoningschuld.

In de vingers snijden
Wie dit jaar nog een keuze zou maken uit het huidige hypotheekaanbod, snijdt zich volgens de Consumentenbond wellicht in de vingers. “Er komen veel voordeligere hypotheekproducten aan”, zegt een woordvoerder. “Je kunt nu een hypotheek kiezen die tijdelijk – tot 2008 - aflossingsvrij is. In 2008 kun je vervolgens een definitieve keuze maken voor een bepaalde aflossingsvorm. Tegen die tijd is bekend welke bankspaarproducten er op de markt zijn en onder welke voorwaarden”.

Meer keuze
Met het nieuwe bank sparen wordt het monopolie van de verzekeraars doorbroken en valt er voor consumenten meer te kiezen. Verschillende banken en bankverzekeraars hebben al aangegeven dat ze ideeën hebben voor nieuwe bancaire hypotheekproducten. En volgens de Verenigingen Eigen Huis (VEH) hebben sommige aanbieders zelfs al producten in de schappen liggen. Verzekeraars krijgen er vanaf volgend jaar dus flink wat concurrentie bij en dat leidt doorgaans tot goedkopere producten.

Simpelere producten
Het nieuwe Banksparen wordt volgens de Consumentenbond ook goedkoper omdat banken minder kosten maken dan verzekeraars. “Het gaat om veel simpelere producten”, zegt een woordvoerder. Je kunt sparen via een geblokkeerde spaarrekening of via een beleggingsrekening. Van beleggingsverzekeringen voor de eigenwoningschuld is bekend dat zeker 40 procent van de inleg opgaat aan kosten en provisies. Daardoor valt het rendement van deze zogenaamde woekerpolissen vaak erg tegen.

Duizenden euro’s goedkoper
De Vereniging Eigen Huis (VEH) verwacht dat het nieuwe Banksparen zelfs duizenden euro’s goedkoper zal zijn. De VEH heeft een berekening gemaakt op basis van een al ontwikkelde bankbeleggingshypotheek van Allianz Nederland. Daaruit blijkt dat deze bankbeleggingshypotheek na een looptijd van tien jaar maar liefst 12.000 euro voordeliger is dan een vergelijkbare traditionele beleggingsverzekeringhypotheek. In deze berekening is uitgegaan van een hypotheek van 250.000 euro. Naarmate de hypotheek hoger is, loopt het voordeel verder op.

Weinig vertrouwen
Of de nieuwe hypotheekproducten van banken ook daadwerkelijk voordeliger zullen zijn valt echter nog te bezien, stellen de Nederlandse Vereniging van Assurantieadviseurs (NVA) en de Vereniging van Hypotheekadviseurs (VvHN). De verenigingen zien niet in waarom een bank minder kosten zou maken dan een verzekeraar. Rienk Andriessen van NVA: “Ook voor bankspaarproducten zullen distributie- en advieskosten gerekend worden. Een bankspaarproduct is geen pak suiker dat je koopt, maar maakt onderdeel uit van een totaal hypotheekadvies. Bovendien zullen de hypotheekverstrekkers ook bij een bankproduct bepaalde risico’s afgedekt willen zien. Er zal dus ook een overlijdensrisicoverzekering en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten moeten worden”.

Kenmerken Banksparen Eigen Woning*
 • Je kunt kiezen voor een geblokkeerde spaarrekening (SEW) of beleggingsrekening (BEW).
 • Het tegoed op de rekening mag alleen gebruikt worden om de hypotheek af te lossen.
 • Je moet minimaal 15 jaar lang geld op de rekening inleggen
 • De laagste inleg per jaar mag niet minder zijn dan 10 procent van de hoogste inleg
 • Er geldt een maximale vrijstelling voor de rendementsheffing van 32.500 euro (na 15 jaar) of 143.000 (na 20 jaar). De bedragen worden ieder jaar geïndexeerd.
 • Je mag maar één keer in je leven gebruikmaken van de maximale vrijstelling.
 • Voldoe je niet meer aan de voorwaarden, dan wordt de rekening gedeblokkeerd en moet je alsnog afrekenen met de fiscus. Ook betaal je dan een boeteheffing.
Bron: Consumentenbond

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet