Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen: kosten en rendement

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) zaterdag 14 december 2013
De ‘woekerpolisaffaire’ heeft het banksparen in een stroomversnelling gebracht. Op 1 januari 2008 werd de nieuwe spaarvorm ingevoerd. Met de komst van het banksparen moeten verzekeraars en banken elkaar gaan beconcurreren.

Was voorheen het sparen in box 1 alleen weggelegd voor verzekeraars, nu kan er ook fiscaal vriendelijk worden gespaard bij banken. Een factor die bij verzekeringen speelt, zijn de kosten. Deze kunnen erg hoog zijn. Een reguliere bankrekening kent deze kosten niet.

Box 1 – box 3
Een normale spaarrekening in box 3 is een geautomatiseerd en standaard massaproduct. De kosten zijn laag en je kunt eigenlijk doen en laten wat je wenst. Er zijn weinig handelingen van de bank bij nodig. Het is een heel flexibel en doorzichtig product.

Een spaarrekening in box 1, met de daarbij behorende fiscale regels zal echter veel hogere kosten kennen. Er is een heel speelveld van fiscale regels waaraan de rekening moet voldoen. Dit zal de beheerskosten aanzienlijk doen opdrijven.

Winst
Daarbij is een bank een instelling welke graag winst maakt. Dit zal ook ergens vandaan moeten komen. Een spaarrekening moet in principe direct opvraagbaar zijn en daar kan niet zo maar mee ‘gespeeld’ worden. De winstmarges zijn sowieso erg laag. Een bankspaarrekening is daarom niet direct opneembaar.

Overlijden
Bij een aflossing middels een verzekering komt er veelal een aanzienlijk bedrag vrij bij in leven zijn op einddatum en bij eerder overlijden. De premie die voor het overlijden opzij wordt gezet wordt door consumenten organisaties en bepaalde kijkcijferprogramma’s aangemerkt als ‘kosten’.

Bij het sluiten van bankspaarhypotheek bijvoorbeeld zal je toch een overlijdensrisicoverzekering nodig hebben, bij een voortijdig overlijden heb je immers niet genoeg opgebouwd saldo op de spaarrekening om de hypotheek af te lossen.

Banksparen en renten
Verzekeraars en banken berekenen kosten anders. Bij de een gaat het van het rendement af en bij de ander van de inleg. Ook zal het de vraag zijn wat de rente doet (is de rente vast, of variabel). En wat gebeurt er als de reguliere rente op uw spaarrekening in box 3 stijgt?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen en de hypotheek
Wat is banksparen precies?
Banksparen: wat moet u doen?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht