Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen pensioen 2013 - Uitleg & fiscale regels

Auteur: Mister Money maandag 4 februari 2013
Banksparen is een mogelijkheid om op een fiscaalvriendelijke manier je pensioen aan te vullen. Bij banksparen voor je pensioen open je een spaarrekening bij de bank waarop je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) of eenmalig een bedrag stort. Met het bij elkaar gespaarde bedrag kun je vervolgens een uitkerende bankspaarrekening of lijfrenteverzekering aankopen waaruit je tijdens je pensionering uitkeringen ontvangt. In dit artikel lees je welke regels er gelden voor banksparen in 2013.

Banksparen pensioen in 2013  - Belastingregels  tijdens opbouw

Het geld dat je spaart op een bankspaarrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Je betaalt hier dus geen belasting over. Daarnaast geef je de ingelegde bedragen elk jaar op in box 1 van de inkomstenbelasting. Alle eventuele werkgeverspremies en loonheffingen die over dit deel van het loon zijn afgedragen, krijg je dan terug van de Belastingdienst.

Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om van deze belastingvrijstellingen in aanmerking te komen. De belangrijkste is dat je niet meer geld mag sparen dan je jaarruimte. Dit is een term van de Belastingdienst om je pensioentekort aan te duiden. Over het algemeen wordt verondersteld dat je tijdens je pensioen 70 procent van je laatst verdiende loon nodig hebt om van te kunnen leven. De meeste mensen bouwen namelijk via alleen hun AOW en eventueel werkgeverspensioen niet voldoende geld op om na hun pensionering van te kunnen leven.

Heb je de afgelopen zeven jaar niet je volledige jaarruimte gebruikt? Dan mag je dit deel ook nog gebruiken voor stortingen op je bankspaarrekening. Deze jaarruimte over de afgelopen zeven jaar, noemt te Belastingdienst de reserveringsruimte.

Tip! Zowel je jaarruimte als je reserveringsruimte voor 2013 kun je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst.

Banksparen pensioen in 2013 Belasting tijdens uitkeren

Ook aan de uitkeringsfase stelt de Belastingdienst voorwaarden. Deze fase moet ingaan voor je 70 jaar bent. Daarnaast moet de uitkering uitgesmeerd worden over minimaal 20 jaar. Ook gelden er beperkingen als je eerder begint met uitkeren dan wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je moet de uitkering dan uitsmeren over 20 jaar plus de periode voor je pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat de uitkeringen die je ontvangt lager zijn.

Over de uitkeringen die je na je pensioen ontvangt, betaal je wel inkomstenbelasting. Maar dit is een verlaagd tarief, omdat je na je pensioen minder belasting betaalt.

Tip! Wil je in plaats van op een bankspaarrekening liever op een reguliere spaarrekening geld sparen voor je pensioen? Dit kan natuurlijk ook, maar houdt er dan wel rekening mee dat je over het deel boven de heffingsvrije grens vermogensrendementsheffing moet betalen. Je kunt dit natuurlijk wel compenseren door te kiezen voor de hoogste spaarrente. Op Mister Money zie je direct welk bank deze biedt.

Is je pensioen nog wat verder weg, dan is een deposito misschien een goed alternatief. Je krijgt dan een hogere rente dan op een spaarrekening. En je geld staat voor een aantal jaar vast, waardoor je ook niet in de verleiding kunt komen om je pensioenspaarpotje aan iets anders uit te geven. Kijk hier voor: termijndeposito vergelijken.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen pensioen 2014 Uitleg en regels
Banksparen 2012
Banksparen 2011
Banksparen 2010
Banksparen 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom