Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen pensioen 2014 – Uitleg en regels

Auteur: Mister Money dinsdag 28 januari 2014
Banksparen voor je pensioen wordt elk jaar populairder. Steeds meer mensen bouwen op deze manier vermogen op voor na hun pensionering. In dit artikel lees je wat banksparen inhoudt en welke regels in 2014 gelden voor de bankspaarrekeningen.

Banksparen voor pensioen in twee fases

Banksparen voor je pensioen kent twee fases: een opbouw- en een uitkeringsfase. In de eerste fase bouw je een tegoed op. Dit doe je uiteraard voordat je met pensioen gaat. Opbouwen kan op twee manieren: periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een bedrag inleggen of in één keer een groot bedrag storten. Dit laatste wordt een koopsom genoemd.

Over het geld dat je spaart ontvang je rente. Bij sommige banken kun je ook (een deel van) je inleg beleggen. Als de beleggingen winstgevend zijn, groeit je bankspaartegoed. Maar beleggingen kunnen ook verlies opleveren.

De uitkeringsfase start in de meeste gevallen op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Met het bijeengespaarde bedrag uit de opbouw bankspaarrekening, sluit je nu een uitkerende bankspaarrekening af of je stort het geld in een uitkerende lijfrenteverzekering. Je spreekt vervolgens met de bank af hoe vaak je hieruit een uitkering ontvangt. 

Banksparen pensioen en belastingregels in 2014

Het tegoed dat je spaart op een bankspaarrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Ook hoef je over de ingelegde bedragen geen inkomstenbelasting te betalen in box 1. Hiervoor moet je wel al een aantal voorwaarden voldoen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je in een jaar niet meer spaart dan je jaarruimte en je eventuele reserveringsruimte. Dit laatste is de jaarruimte die je nog niet hebt gebruikt in de afgelopen zeven jaar. 

Omdat de regels voor hoeveel je mag sparen binnen je jaarruimte elk jaar veranderen, is het verstandig elk jaar opnieuw te berekenen hoeveel je dat jaar fiscaalvriendelijk mag inleggen op je bankspaarrekening. Met deze rekenhulp van de Belastingdienst kun je per jaar eenvoudig berekenen hoe groot je jaarruimte is. Ook kun je je reserveringsruimte berekenen.

In 2014 is het bedrag dat je maximaal mag opbouwen drastisch verlaagd. Dit heeft grote invloed op hoeveel je belastingvrij mag sparen op een bankspaarrekening. Het is dus extra belangrijk dit jaar goed te controleren hoeveel je mag inleggen.

Tip! Banksparen vergelijken. Om later van een mooi extraatje te kunnen genieten is het natuurlijk fijn als het geld dat je nu spaart veel rente oplevert. In het renteoverzicht op MisterMoney.nl kun je de rente voor banksparen vergelijken van diverse aanbieders. Zo zie je precies waar je de hoogste rente krijgt.

Regels banksparen pensioen 2014 tijdens uitkeringsfase

Ook aan de uitkeringsfase stelt de Belastingdienst voorwaarden. Deze fase moet ingaan voor je 70 jaar bent. Daarnaast moet de uitkering uitgesmeerd worden over minimaal 20 jaar. Ook gelden er beperkingen als je eerder begint met uitkeren dan wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je moet de uitkering dan uitsmeren over 20 jaar plus de periode voor je pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat de uitkeringen die je ontvangt lager zijn.

Over de uitkeringen die je na je pensioen ontvangt, betaal je wel inkomstenbelasting. Maar dit is een verlaagd tarief, omdat je na je pensioen minder belasting betaalt.
__________________________________________________________________

Over MisterMoney.nl

Mister Money is dé financiλle vergelijkingssite voor bankproducten en verzekeringen. Ben je op zoek naar de hoogste spaarrente, de voordeligste hypotheek of de goedkoopste ziektekostenverzekering? Via de renteoverzichten en vergelijkingsmodules op Mister Money kun je eenvoudig en snel alle spaarrekeningen, leningen en basisverzekeringen vergelijken op rente of premie en voorwaarden. Ook kun je op Mister Money gemakkelijk de goedkoopste hypotheek vinden. Zo vind je altijd een voordelig financieel product dat past bij jouw situatie.
__________________________________________________________________

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen pensioen 2013 - Uitleg & fiscale regels
Banksparen 2012
Banksparen 2011
Banksparen 2010
Banksparen 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom