Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen voor pensioen: de aanbieders

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 19 juni 2008
Het fiscaal voordelig banksparen dat sinds dit jaar mogelijk is, begint langzaam van de grond te komen. Er zijn inmiddels zes partijen die voor het opbouwen van een (aanvullend) pensioen een bancair product aanbieden. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende aanbieders, hun producten, de kosten en rentepercentages.

Op dit moment zijn bankspaarproducten voor het pensioen nog schaars. Er zijn zes aanbieders, waaronder niet alleen banken maar ook verzekeraars, namelijk: ABN AMRO, Allianz, Delta Lloyd, Fortis, Rabobank en SNS Bank. Het (aanvullende) pensioen kan opgebouwd worden door middel van sparen of beleggen. Alleen SNS Bank biedt geen beleggingsproduct aan. Een combinatie van sparen en beleggen is vaak ook mogelijk.

Sparen: vaste of variabele rente
Bij alle aanbieders is het mogelijk om een eenvoudig spaarproduct af te sluiten met een variabele rente. Fortis, Rabobank en SNS Bank bieden daarnaast een spaar deposito met een vaste rentevergoeding die afhankelijk is van de looptijd.

De kosten: sparen
Er worden voor spaarrekeningen nergens kosten in rekening gebracht. Voor de spaardeposito’s kan wel een boeterente verwacht worden wanneer je tijdens de looptijd overstapt naar een andere aanbieder.

Sparen Variabele
rente
Vaste
rente
ABN AMRO
Pensioenaanvulling
4% nee
Allianz
Plus Lijfrenterekening
3,35%** Nee
Delta Lloyd
Lijfrente Groeirekening
4,10% 4,2% - 4,7%*
Fortis
Lijfrente balans
4% Nee
Rabobank
Toekomst sparen/beleggen
3,75% 4,3% - 4,6%*
SNS Bank
Lijfrente Sparen
4% 4% - 4% - 4,5%*
* Rentepercentages staan voor resp. 1- jarig en 10-jarig deposito
** Allianz biedt een spaarrekening met een gegarandeerde rente

Peildatum: 18 juni 2008, Bron: MisterMoney.nl

Beleggen in fondsen
Beleggen kan bij alle aanbieders, behalve bij de SNS Bank. Opvallend is dat de keuze uit het aantal fondsen per aanbieder nogal verschilt. Zo kan bij ABN Amro en Delta Lloyd uit tientallen fondsen gekozen worden, terwijl de andere aanbieders tot slechts vijf fondsen aanbieden.

Beleggen: de kosten
De aanbieders rekenen voor de beleggingsproducten ofwel aan- en verkoopkosten of beheerkosten. Voor het switchen van fonds brengt alleen Delta Lloyd kosten in rekening.

Beleggen Aan- en
verkoopkosten
Beheer-
kosten
Kosten switchen
fonds
ABN AMRO
Pensioenaanvulling
Geen Ja* Geen
Allianz
Plus Lijfrenterekening
Geen 1% Geen
Delta Lloyd
Lijfrente Groeirekening
0,50% Geen 0,50%
Fortis
Lijfrente Balans
Geen Ja* Geen
Rabobank
Toekomst sparen/beleggen
Geen 0,90% Geen
SNS Bank
Lijfrente sparen
nvt nvt nvt

*Beheerkosten verschillen per fonds
Peildatum: 18 juni 2008, Bron: MisterMoney.nl


Verschillen in eindopbrengst
Hoewel de verschillen tussen de diverse bancaire producten niet heel erg groot zijn, kan de opbrengst ervan uiteindelijk wel flink verschillen. Als een man (35) 25 jaar lang 4.000 euro per jaar op een geblokkeerde bankspaarrekening stort (in totaal dus 100.000), levert dat hem volgens een berekening van de Geldgids (april 2008) bij ene aanbieder bijna 158.000 euro op en bij een andere aanbieder ruim 191.00 euro. Het gaat nadrukkelijk om een prognose, maar het voorbeeld laat wel zien dat een goede vergelijking tussen de verschillende aanbieders en hun producten zeker de moeite waard is.

Let op: Het rendement van een bankspaarproduct zal echter nog wel iets dalen wanneer het product via een tussenpersoon wordt afgesloten. Een adviseur vraagt immers meestal provisie voor zijn diensten.

Duizenden euro’s goedkoper
Opvallend is verder dat de kosten van zowel de bancaire spaar- als beleggingsproducten bij alle aanbieders lager zijn dan bij lijfrenteverzekeringen waarmee voor hetzelfde doel een kapitaal wordt opgebouwd. Hierdoor leveren bankspaarproducten volgens berekeningen van de Geldgids, afhankelijk van de looptijd, soms duizenden en soms tienduizenden euro’s meer op dan lijfrenteverzekeringen. In het voorbeeld van de 35-jarige man had een gegarandeerde lijfrenteverzekering hem maximaal 135.115 euro opgeleverd, terwijl hij met een bancaire lijfrente maximaal 191.300 euro bij elkaar had kunnen sparen. Een verschil van maar liefst 56.185 euro.

Een voor- én nadeel
Naast het kostenaspect kent het banksparen voor een (aanvullend) pensioen nog een voordeel. Bij tussentijds overlijden komt het kapitaal volledig aan de nabestaanden toe. Bij een verzekering vervalt het hele opgebouwde bedrag bij overlijden aan de verzekeraar. Er is echter ook een groot nadeel. Een bancaire lijfrente kent geen levenslange uitkering, zoals bij veel lijfrenteverzekeringen het geval is. Daardoor is banksparen vooral geschikt voor het opbouwen van een aanvullend pensioen.

Lees meer over de voorwaarden en de voor- en nadelen van banksparen voor pensioen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet