Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is banksparen precies?

Auteur: Mister Money zondag 5 januari 2014
Banksparen is een spaarvorm die het mogelijk maakt om fiscaal vriendelijk te sparen voor de aflossing van je hypotheek of voor je oudedagsvoorziening. Sinds 2010 is het ook mogelijk om een bankspaarproduct voor een Gouden Handdruk af te sluiten.

Banksparen vindt plaats via een geblokkeerde rekening waarop (periodiek) geld gespaard kan worden. Daarnaast kent banksparen ook een beleggingsvariant. Bij deze vorm wordt het geld op een geblokkeerde beleggingsrekening gestort. Het tegoed mag bij beide spaarvormen niet tussentijds van de rekening gehaald worden. De voorwaarden van banksparen voor de aflossing van je hypotheek of pensioen zijn niet hetzelfde. Welke regels op jou van toepassing zijn, is dus afhankelijk van het spaardoel.

Banksparen
Banksparen moet zorgen voor meer concurrentie tussen banken en verzekeraars. Voorheen kon alleen bij verzekeraars fiscaal vriendelijk gespaard worden voor het pensioen. Met de komst van banksparen is deze monopoliepositie doorbroken. De bankspaarproducten moeten concurreren met lijfrentepolissen en de spaar- en beleggingshypotheek.

Bij banksparen kun je recht hebben op een belastingvoordeel, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij het pensioensparen moet sprake zijn van een aantoonbaar pensioentekort. Voor de hypotheekvariant geldt dat het tegoed gebruikt moet worden voor de aflossing van de hypotheek en dat de hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013. Wie na deze datum een bankspaarhypotheek afsluit, mag de rente niet meer van de belasting aftrekken. Vanaf 2014 vervalt ook de vrijstelling voor banksparen met de gouden handdruk. 

Risico
Net als andere financiële producten, kent ook banksparen een aantal risico’s. Banksparen voor het pensioen kent bijvoorbeeld een langlevenrisico. Als het spaartegoed op is, vervalt de uitkering. Als gekozen wordt voor een bankspaarproduct voor de hypotheek, dan moet de afnemer er rekening mee houden dat er geen overlijdensrisicoverzekering in het product zit.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen en de hypotheek
Banksparen: kosten en rendement
Banksparen: wat moet u doen?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht