Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Banksparen 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 13 januari 2012
Banksparen is sinds de introductie in 2008 enorm in populariteit gegroeid. Banksparen is een mogelijkheid om fiscaalvriendelijk te sparen voor je pensioen, de aflossing van je hypotheek of de gouden handdruk. Omdat banksparen voor het pensioen de meeste voorkomende vorm is, zullen we ons in dit artikel hiertoe beperken. We leggen uit welke belastingvoordelen banksparen biedt en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Nu het de laatste jaren steeds slechter gaat me de pensioenfondsen, lijkt zelf sparen voor een aanvullende pensioen geen overbodige luxe meer. Je hebt hiervoor grofweg twee mogelijkheden een verzekerde lijfrente of een bancaire lijfrente, die laatste wordt ook wel banksparen genoemd.

Banksparen kent een opbouwfase en een uitkeringsfase. In de opbouwfase leg je periodiek een bedrag in, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, of je kiest voor een koopsom. Dat wil zeggen dat je een groot bedrag ineens inlegt. Door de rente die je ontvangt groeit het bedrag uit tot een mooi pensioenkapitaal in de loop der jaren. Je kunt ook kiezen om te beleggen met je bankspaartegoed. Uiteraard is het uiteindelijke pensioenkapitaal dat je opbouwt dan afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurzen en loop je dus dezelfde risico's als met beleggen.

In de uitkeringsfase leg je een bedrag in afkomstig uit bijvoorbeeld een opbouwlijfrente verzekering of een opbouw bankspaarproduct. Hieruit wordt dan, vaak periodiek, een bedrag uitgekeerd tijdens je pensioen.

Belasting Banksparen 2012
Als je kunt aantonen dat je een pensioengat hebt, biedt banksparen veel fiscale voordelen in box 1. Je mag dan de ingelegde premies of koopsom aftrekken van de belasting. Om te bepalen hoeveel je belastingvrij mag inleggen per jaar, moet je jaarruimte en reserveringsruimte berekenen. Dit kan heel eenvoudig op de website van de Belastingdienst. Omdat deze ruimtes ieder jaar kunnen verschillen is het verstandig jaarlijks na te gaan hoeveel geld je belastingvrij mag sparen voor je pensioen.

Grofweg wordt er bij het bereken van de jaar- en reserveringsruimte vanuit gegaan dat je tegen de tijd dat je met pensioen gaat 70 procent van je gemiddeld verdiende loon moet kunnen ontvangen. Deze 70 procent bestaat uit een deel AOW, een eventuele pensioenregeling via je werkgever en je eigen aanvulling.

Vermogensbelasting banksparen
Een ander belangrijk belastingvoordeel bij banksparen is dat het bankspaartegoed is vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3. Als je via een gewone spaarrekening spaart voor je pensioen moet je hier wel vermogensbelasting over betalen, mits het tegoed uitkomt boven de drempel van 21.139 euro (2012). Wanneer je kiest voor banksparen betaal zowel tijdens de opbouw- als tijdens de uitkeringsfase geen vermogensbelasting.

Je gaat tijdens de uitkeringsfase wel inkomstenbelasting betalen over het uitgekeerde bankspaartegoed, maar omdat je na je 65e meestal in een lagere belastingschijf terechtkomt, is dit minder ongunstig dan het misschien lijkt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Banksparen pensioen 2014 Uitleg en regels
Banksparen pensioen 2013 - Uitleg & fiscale regels
Banksparen 2011
Banksparen 2010
Banksparen 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom