Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Belasting besparen door schenken

Auteur: Ivo van Vugt Dinsdag 16 februari 2010
Geld schenken: in eerste instantie denken veel mensen dat hier alleen de ontvanger beter van wordt. Dit idee klopt niet helemaal. Ook de gulle gever kan financieel profiteren van een schenking. Een schenking kan je namelijk een klein belastingvoordeel opleveren. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Waarschijnlijk vraag je jezelf af hoe je met een schenking belasting kunt besparen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door geld te schenken kan je jouw vermogen in box 3 omlaag brengen. Dit bespaart je 1,2 procent vermogensbelasting over het geschonken bedrag. Om van dit voordeel te kunnen profiteren, moet je vermogen wel boven de vrijstellingsgrens van 20.661 euro (per belastingplichtige) uitkomen. Mensen met een lager eigen vermogen dan de vrijstellingsgrens, betalen sowieso geen belasting over het bedrag.

Schenken aan mensen
Met een schenking kan vermogen worden overgeheveld naar een ander, zo kunnen bijvoorbeeld toekomstige successierechten gedrukt worden. Aan je kinderen mag je jaarlijks (in 2010) een bedrag van 5.000 euro belastingvrij schenken. Wil je iemand anders ( dus niet ťťn van de kinderen) geld schenken, dan ligt het belastingvrije bedrag op 2.000 euro. Eenmalig mogen ouders aan hun kinderen (tussen hun 18e en 35ste verjaardag) belastingvrij een hoger bedrag schenken. Dit eenmalige bedrag bedraagt 24.000 euro per kind, of zelfs 50.000 euro indien het direct betrekking heeft op een woning of studie van dat kind. Als er meer wordt geschonken dan het vrijgestelde bedrag, dan moet hierover schenkingsrecht betaald worden.

Alle schenkingen die je in een jaar aan ťťn persoon doet, worden bij elkaar opgeteld. Mocht je boven het vrijgestelde bedrag uit komen, dan krijg je te maken met het schenkingsrecht. De ontvanger moet in principe deze belasting betalen. Echter, de schenker mag dit deel ook voor zijn rekening nemen. Wij spreken dan over vrij van recht schenken. Doordat de schenker de belasting betaalt, wordt het geschonken bedrag voor de ontvanger dus groter.

Schenken aan goede doelen
Als je geld schenkt aan een door de Belastingdienst erkend goed doel, dan hoeft daar nooit schenkingsrecht overbetaald te worden. Aftrekbaar zijn giften / schenkingen aan kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke organisaties of instellingen die een algemeen nut beogen. Als je een periodieke schenking doet van minimaal vijf jaar aan een erkend goed doel, dan kan dit een extra belastingvoordeel opleveren. Het bedrag is in zijn geheel aftrekbaar, dus zonder drempel. Je moet de periodieke schenking wel laten vastleggen in een notariŽle akte. De kosten voor de opmaak van deze akte mag je overigens ook weer van de belasting aftrekken.

Als je eenmalig geld schenkt aan een goed doel, dan moet je schenking aan bepaalde eisen voldoen om voor een belastingaftrek in aanmerking te komen. De Belastingdienst heeft hiervoor een zogenaamde drempel. Eenmalige schenkingen zijn aftrekbaar voor de belasting als ze per jaar meer dan 1 procent van jouw verzamelinkomen bedragen, met een minimum van 60 euro. Per kalenderjaar mag er maximaal 10 procent van het verzamelinkomen in aftrek worden genomen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet