Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen
Belasting en hypotheek
Wie een woning koopt krijgt te maken met de Belastingdienst. De belasting ziet een eigen woning als een vorm van inkomen. Voor je eigen woning moet je een bedrag bij het inkomen optellen in box 1. Dit heet eigen woning forfait. Als je een hypotheek afsluit is de rente over die lening in principe aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Nationale Hypotheek Garantie
NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het fonds staat garant voor de terugbetaling van het restant hypotheekbedrag aan de geldverstrekker als de woning gedwongen verkocht moet worden.
Koopsubsidie
Koopsubsidie is in het leven geroepen om het eigen woning bezit te bevorderen. De subsidie is te vergelijken met de huurtoeslag die huurders krijgen als hun inkomen ontoereikend is om de huurlasten te kunnen dragen.
Tweede Hypotheek
Een 2e hypotheek is kort gezegd een extra lening op hetzelfde onderpand. Een 2e hypotheek wordt gebruikt voor een verbouwing. De rente is fiscaalaftrekbaar mits je het bedrag besteedt aan een verbouwing, verbetering of onderhoud van de woning.
Oversluiten
Soms is het aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten. Aan het oversluiten zijn altijd kosten verbonden. Een aantal van deze kosten mag je weer bij de belasting aftrekken. Een voorbeeld hiervan is de boeterente.
Bijleenregeling
Sinds 1 januari 2004 is de bijleenregeling van kracht. De regeling komt er in het kort op neer, dan de overwaarde in de nieuwe woning moet worden geďnvesteerd. Het invullen van de bijleenregeling op het aangifteformulier is geen eenvoudige klus.
Eigen Woning forfait
Als je een eigen woning heeft dan moet je het zogenaamd eigen woning forfait opgeven. Als je een eigen woning en een hypotheek hebt, krijg je bij het invullen van je belastingaangifte te maken het Ewf) bij de post: 'inkomsten uit eigen woning'.
Aankoop van woning
Als je een woning koopt zijn er naast de hypotheekrente nog verschillende andere kosten (eenmalig) in aftrek te nemen. Zo is het ook mogelijk om de kosten van het taxatie-rapport bij de belasting af te trekken.

Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)

In een aantal gevallen kan het gunstig zijn om je huidige hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Wie daartoe besluit, moet wel rekening houden met de bijbehorende kosten. Daarnaast komt ook de Belastingdienst met zijn regeltjes... Lees meer

RSS feed
Dossiers
Forum
Meer nieuws:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Redenen om over te sluiten?
Bij wie oversluiten?


Op zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken   
 
Maandlasten bij een hypotheek Maandlasten bij een hypotheek
Een eigenwoning bezitten brengt flink wat kosten met zich mee. De maandlasten zijn vaak wat hoger dan als je een woning gaat huren. Dit heeft deels met de hypotheekrente ... Meer over hypotheekrente
Huis voor starter Huis voor starter
Starters op de woningmarkt vissen met zijn allen in dezelfde huizen poel. Het aanbod betaalbare woningen is steeds schaarser geworden. Wie zijn droomwoning gevonden heeft... Je eerste huis kopen
Oversluiten: ja of nee? Oversluiten: ja of nee?
Wie zijn hypotheek besluit te gaan oversluiten kan in bepaalde gevallen te maken krijgen met de bijleenregeling. De bijleenregeling is sinds 2004 van kracht en zorgt er v... Het oversluiten van een hypotheek


 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?