Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney

Auteur: Mister Money donderdag 9 januari 2014
Als je vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt, moet je hierover belasting betalen. Ook je spaargeld behoort tot dit vermogen. In dit artikel lees je hoeveel belasting je in 2014 moet betalen over je spaargeld en welk vrijstellingen er gelden voor de belasting over spaargeld.

Spaargeld belasting 2014 Heffingsvrij vermogen

Elk jaar stelt de Belastingdienst een heffingsvrij bedrag vast voor de vermogensrendementsheffing. Dit wil zeggen dat je tot dit bedrag geen belasting hoeft te betalen. In 2014 bedraagt de heffingsvrije grens 21.139 euro. Dit is overigens hetzelfde bedrag als in 2013.

Deze heffingsvrije grens geldt per persoon. Samen met je partner mag je dus een gezamenlijk vermogen hebben van 42.278 euro.

Belasting over spaargeld in 2014 - Hoeveel betaal je?

Komt je vermogen boven de heffingsvrije grens uit? Dan betaal je hierover belasting in box 3. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je 4 procent rendement behaalt over je vermogen. Of dit daadwerkelijk het geval is, maakt daarbij niet uit. Over dit fictieve rendement van 4 procent betaal je 30 procent vermogensrendementsheffing. Hiermee komt de totale belasting over je vermogen uit op 1,2 procent (30 procent van 4 procent) over het totale tegoed boven de heffingsvrije grens.

Peildatum 1 januari

Om te bepalen of je belasting moet betalen over je spaargeld, kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari van het betreffende jaar. Voor je belastingaangifte over 2014, die je in 2015 doet, wordt dus 1 januari 2014 als peildatum gehanteerd.

Schulden

Soms mag je ook je schulden nog aftrekken van je vermogen. Dit mag alleen als de schulden hoger zijn dan 2.900 euro. Heb je het hele jaar dezelfde fiscale partner gehad? Dan mag je samen alleen schulden aftrekken als deze hoger zijn dan 5.8000 euro. Over het bedrag dat na aftrek van het heffingsvrij vermogen en na aftrek van de schulden nog overblijft, moet je belasting betalen. Let wel: je mag alleen schulden meetellen die niet gebruikt worden voor de eigen woning. Hypotheken tellen bijvoorbeeld niet mee.

Tip! Hoogste spaarrente: Om de belasting die je moet betalen enigszins te compenseren, is het verstandig te kiezen voor de rekening of het deposito met de hoogste spaarrente. In de renteoverzichten op Mister Money kun je direct alle tarieven voor geld sparen vergelijken. Kijk bijvoorbeeld hier voor: termijndeposito vergelijken.

Belasting op spaargeld 2014 Extra vrijstellingen

Voor bepaalde spaarvormen gelden extra belastingvrijstellingen. 

Vrijstelling groen sparen

Als je spaart op een groene spaarrekening die als zodanig erkend wordt door de Belastingdienst, hoef je hierover geen belasting te betalen als je saldo niet boven de 56.420 euro uitkomt. Over het meerdere betaal je wel belasting. Heb je het hele jaar dezelfde fiscale partner gehad, dan mogen jullie samen maximaal 112.840 euro belastingvrij sparen op een erkende groene spaarrekening.

Momenteel worden als erkende groene spaarproducten alleen het Groendeposito van de ING en Groensparen van de Rabobank aangeboden. De Rabobank heeft echter sinds 18 januari 2013 een klantenstop ingesteld voor dit product.

Banksparen

Het tegoed op een bankspaarrekening is ook vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dit geldt echter alleen als je stortingen niet hoger zijn dan maximaal je jaar- en/of reserveringsruimte.

Sparen voor uitvaart

Sinds 2010 mag je ook banksparen voor je uitvaart. Je mag op een dergelijke rekening maximaal 6.859 euro belastingvrij sparen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012
Sparen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen