Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Belastingtips: giften en (kleine) leningen

Auteur: Mister Money Donderdag 26 november 2009
Het einde van het jaar is weer in zicht. Kerstballen prijken in de etalages en Mariah Carey wordt regelmatig op de radio gedraaid. Mister Money grijpt deze periode aan om weer eens in de belastingwereld te duiken en heeft een aantal handige fiscale eindejaartips verzameld.

Niemand betaalt graag te veel belasting. Wie tegen het einde van het jaar een aantal maatregelen neemt, kan straks voordeliger uit zijn. Daarom is verstandig om nu al bezig te zijn met je aangifte voor 2009. In dit artikel vind je een aantal nuttige tips over giften en leningen.

Plan je giften zorgvuldig
Niet alleen goede doelen zijn blij met jouw giften, je kunt ook jezelf hier een plezier mee doen. In bepaalde gevallen zijn giften namelijk fiscaal aftrekbaar. Dit kan je een leuk voordeel opleveren. Een van de voorwaarden die de overheid stelt aan het aftrekken van giften is het bedrag. De gift moet boven de 1% van het gezinsinkomen uitkomen, maar mag niet meer dan 10% bedragen. Het minimale bedrag is vastgesteld op Ä 60,. Niet iedereen die geld doneert, komt boven deze drempel uit. Het kan daarom verstandig zijn om je giften over verschillende jaren te bundelen.

Een andere voorwaarde die gesteld wordt, heeft betrekking op de ontvanger van de gift. Alleen donaties aan instellingen die door de Belastingdienst zijn aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instellingen gelden voor het fiscale voordeel. Deze lijst is te vinden op de website van de Belastingdienst. Een leuke bijkomstigheid is dat ook giften in natura fiscaal voordelig kunnen zijn . Wie oude computers of televisies schenkt, doet er dan ook verstandig aan een bonnetje te laten maken met daarop de geschatte waarde van het product.

Leningen
Het aflossen van schulden is natuurlijk altijd verstandig, maar in sommige gevallen nog net iets verstandiger . Mensen die een kleine lening hebben bij de bank, of ergens anders, doen er goed aan om deze (indien mogelijk) af te lossen. Als de schuld minder dan Ä 2.800 bedraagt, profiteer je namelijk niet van de aftrekregeling voor schulden. Daarnaast druk je met het aflossen van een lening direct ook je vermogen in box 3. In sommige gevallen kan het aflossen van een kleine lening dus extra voordelig zijn.

Kleine hypotheek
Veel Nederlanders zijn in het bezit van een eigen woning. Om deze woning te kunnen betalen, moeten de meeste Nederlanders een hypotheek afsluiten. Natuurlijk profiteren hypotheekbezitters van de hypotheekrenteaftrek. Als het geleende bedrag echter sterk geslonken is, kan het voordeliger zijn om de schuld af te lossen. Dit heeft te maken met het eigenwoningforfait. Als de hypotheekschuld beneden de Ä 30.000 blijft, kan aflossen een optie zijn. Wie zijn schuld voor het einde van het jaar terugbetaalt, hoeft bij de belastingaangifte geen forfait meer op te geven. Los je de lening met je eigen spaargeld af? Dan daalt tegelijkertijd je vermogen in box 3. Zo sla je twee vliegen in ťťn klap. Meer tips om je vermogen in box 3 te drukken lees je in het artikel: Belasting eindejaarstips: druk je vermogen

Let op: als je verhuisplannen hebt, is het minder handig om je kleine hypotheekschuld af te lossen. De bijleenregeling kan er namelijk voor zorgen dat vroegtijdig aflossen minder voordelig uitpakt. Meer hierover lees je in het artikel: Aflossen hypotheek: wel of niet verstandig?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet