Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Belastingvoordeel pensioengat: nu ook bij de bank

Auteur: Ivo van Vugt woensdag 15 januari 2014
Op een belastingvriendelijke manier sparen voor je pensioen kan al heel lang met een lijfrente bij een verzekeraar. Sinds januari 2008 is er echter ook de mogelijkheid om dit bij de bank te doen middels een spaarrekening met recht op fiscaal voordeel. Dat is een mooie manier om je pensioentekort aan te vullen.

Banksparen
Wie met een lijfrenteverzekering spaart voor een (aanvullend) pensioen, heeft recht op belastingvoordeel. Tenminste, als er een aantoonbaar pensioentekort is. En dat heb je al snel, bijvoorbeeld als je een tijdje niet of minder gewerkt hebt of pas laat bent begonnen met pensioensparen.

Met de introductie van het banksparen in 2008 heb je echter onder dezelfde voorwaarden ook recht op belastingvoordeel met een bancair product, een fiscaal geblokkeerde spaarrekening. Verschillende banken en verzekeraars bieden deze bankspaarproducten vaker aan.

Anders dan gewoon sparen
Het gaat bij banksparen om speciale geblokkeerde bankspaarproducten voor je pensioen. Spaar je op een gewone spaarrekening voor je pensioen, dan heb je geen recht op fiscaal voordeel. Ook al heb je een pensioentekort. Daarnaast betaal je gewoon 1,2 procent vermogensbelasting als je spaartegoed hoger is dan de drempel van 21.139 euro. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je altijd de beschikking hebt over je spaartegoed. Dat is met een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct niet het geval, maar er is ook geen 1,2 procent verschuldigd.

Premies aftrekken
Het fiscale voordeel voor mensen met een pensioentekort houdt in dat je de premies of betalingen tot een bepaald bedrag mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoeveel je precies mag aftrekken, is afhankelijk van de zogenaamde jaarruimte. Ook hoef je geen 1,2 procent vermogensbelasting te betalen zoals bij een gewone spaarrekening het geval is. Je totale voordeel kan neerkomen op duizenden euro’s per jaar.

Wanneer de geblokkeerde rekening of lijfrente tot uitkering komt, betaal je wel belasting. Want dit kapitaal wordt door de Belastingdienst gewoon gezien als inkomen in box 1. Er kan in het toptarief wel 52 procent belasting zijn verschuldigd. Maar omdat het bedrag pas vrijkomt op het moment dat je met pensioen gaat, val je veelal in een lager belastingtarief. Door middel van deze belastingvoordelen kun je dus je pensioentekort verder aanvullen.

Jaarruimte berekenen
Het bedrag dat je van de belasting mag aftrekken (de jaarruimte) kun je berekenen met de Rekenhulp Jaarruimte op de website van de Belastingdienst. Voor de berekening van de jaarruimte wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en het bedrag dat je aan pensioen hebt opgebouwd in het voorgaande jaar. Dus wil je de jaarruimte voor 2014 berekenen, dan heb je dus je inkomens- en pensioengegevens uit 2013 nodig.

Inhaalregeling
Voor mensen met een pensioengat die al langer lijfrentepremies voor hun oude dag betalen, maar de jaarruimte niet hebben benut, bestaat er de inhaalregeling. Er bestaat dan alsnog recht op fiscaal voordeel over de voorgaande zes jaar. Daarvoor zul je de zogenoemde reserveringsruimte moeten berekenen. Ook dat kan op de website van de Belastingdienst. De reserveringsruimte heeft wel een maximum, namelijk 7 jaar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken