Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Belastingvoordelen pensioengat vaak onbenut

Auteur: Annette Zeelenberg maandag 9 januari 2017
De pensioenkennis van veel Nederlanders is beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2006 gehouden door levensverzekeraar Zwitserleven in combinatie met TNS Nipo. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet hoe zij belastingvriendelijk hun pensioengat kunnen dichten.

Veel Nederlanders kampen met een pensioengat. Om dit gat te dichten kan je op verschillende manieren je pensioen aanvullen. Ieder jaar mag je hiervoor een bedrag opzij zetten in bijvoorbeeld een lijfrentepolis. De premie van een lijfrentepolis mag van de Belastingdienst in aftrek worden genomen. Uit het gehouden onderzoek blijkt echter dat 80 procent van Nederlanders niet weet ze de jaarruimte (het premiebedrag) voor de aangifte moeten berekenen en wordt de aftrekpost vaak niet gebruikt. "De Nederlandse belastingbetaler laat massaal fiscale kansen liggen voor een goede oudedagsvoorziening", constateert levensverzekeraar Zwitserleven.

Pensioengat
De pensioennorm bedraagt ongeveer 70 procent van het laatstverdiende loon. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders blijkt deze norm niet te halen. Zij kunnen een aftrekpost voor de reparatie van hun pensioengat daarom heel goed gebruiken. Op jaarbasis kan dit hen in sommige gevallen zelfs duizenden euro’s belastingaftrek opleveren. Natuurlijk is je inkomen niet ieder jaar exact hetzelfde. Daarom moet je ieder jaar je jaarruimte opnieuw berekenen. Dit kan je bijvoorbeeld doen op de website van de Belastingdienst.

Rolf van Woerkom, directielid van Zwitserleven, maakt zich zorgen over de uitkomst van het onderzoek. "Deze resultaten bevestigen wederom de gebrekkige kennis van Nederlanders als het gaan om hun financiële situatie en pensioen". Van Woerkom zou graag zien dat er actie ondernomen wordt en dat er betere voorlichting komt. "Er moet dringend iets gebeuren", zegt hij. "Hier ligt een verantwoordelijkheid voor de overheid, financiële dienstverleners en maatschappelijke organisaties".

Hulp
Een klein aantal verzekerden (14 procent) waagt zich zelf aan de berekening van de jaarruimte, maar het overgrote deel roept hulp in. Zo worden bijvoorbeeld vrienden of kennissen ingeschakeld. 26 Procent roept de hulp van een belastingadviseur in en achttien procent maakt gebruik van het rekenprogramma van de Belastingdienst.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een appeltje voor de dorst tijdens je pensioen
Zorgen maken over het pensioengat?
Pensioen en lijfrente

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom