Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de belasting 2007

Auteur: Mister Money Maandag 1 januari 2007
In Box 3 van het Nederlandse belastingstelsel vallen inkomsten uit sparen en beleggen. Indien het vermogen in Box 3 boven een door de fiscus vastgesteld bedrag uitkomt dan moet je over dat gedeelte belasting betalen. Hieronder vind je uitleg over Belasting en Beleggen in 2007.

Ons belastingstelsel bestaat uit drie verschillende boxen. In de eerste box (Box 1) valt het belastbaar inkomen uit de eigen woning en werk. Is er sprake van een financieel voordeel uit een aanmerkelijk belang in een coöperatie of een vennootschap? Dan moet je dit opgeven in Box 2. In de derde box worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Voor deze box geldt een heffingsvrij vermogen. In 2007 bedroeg de vrijstelling van 20.014 euro. De waarde van de bezittingen in Box 3 worden verminderd met de waarde van de schulden. Per saldo bedraagt de jaarlijkse belasting over het vermogen in Box 3 1,2 procent.

2 Inkomsten uit aanmerkelijk belang – Box 2
Er wordt over aanmerkelijk belang in vennootschap gesproken als de belastingplichtige (met of zonder fiscale partner) 5 procent van de aandelen bezit. Het onderdeel inkomen uit aanmerkelijk belang is op te splitsen in twee delen namelijk het dividend en de vervreemdingswinsten. Voor het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang geldt in 2007 een tarief van 22 procent voor zover dat belastbaar inkomen gelijk of lager is dan 250.000 euro Voor het meerdere geldt een tarief van 25 procent.

Dividendbelasting
De kans is aanwezig dat de belegger dividend krijgt uitgekeerd. Van de dividenduitkering wordt direct 15 procent dividendbelasting afgehouden. Dit bedrag (ook wel voorheffing genoemd) kan later verrekend worden bij de aangifte van de inkomstenbelasting.

Box 3
Voor iedereen geldt in box 3 een heffingvrij vermogen. In 2007 komt het heffingvrij vermogen uit op 20.014 euro. Hebben jij en je partner gekozen voor fiscaal partnerschap? Dan mogen jullie het heffingvrije vermogen aan elkaar overdragen. Voor de één is dan het heffingvrij vermogen 40.028 euro en voor de ander 0 euro. Als jij of je fiscale partner een minderjarig hebt dan mag het heffingvrij vermogen verhoogd worden met 2.674 euro per minderjarig kind.

Maatschappelijk beleggen 2007
Voor groene en maatschappelijke beleggingen die door de overheid erkend zijn gelden speciale regeling. Voor officieel erkende groenfondsen geldt dat de hele belegging is vrijgesteld van heffing in box 3. Voor sociaal ethische beleggingsfondsen die door de Belastingdienst zijn aangewezen en die deelnemen in projecten voor bijvoorbeeld economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden, geldt in 2007 een vrijstelling van 53.421 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet