Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de belasting 2008

Auteur: Mister Money Dinsdag 1 januari 2008
Inkomsten uit sparen en beleggen vallen in Box 3 van ons belastingstelsel. Als je vermogen in Box 3 boven de 20.315 euro uitkomt dan dien je hierover belasting te betalen. In dit artikel gaat Mister Money dieper in op Beleggen en de Belasting in 2008.

Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit drie boxen. In Box 1 valt het belastbaar inkomen uit werk en woning. In Box 2 moet je het financiële voordeel opgeven uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie. In Box 3 wordt 'sparen en beleggen' belast. In deze box betaal je 30 procent belasting over een verondersteld rendement van 4 procent over jouw gemiddelde vermogen. Gemakshalve wordt er gesproken over 1,2 procent belasting. Een gedeelte van je vermogen is heffingsvrij. In 2008 geldt er een vrijstelling van 20.315 euro.

Box 2 Inkomsten uit aanmerkelijk belang
De Belastingdienst spreekt van een aanmerkelijk belang in een vennootschap als de belastingplichtige minimaal (alleen of samen met de partner) 5 procent van de aandelen bezit. Het inkomen uit aanmerkelijk belang bestaat uit twee onderdelen: dividend en vervreemdingswinsten. Voor het jaar 2008 geldt dat er een belastingpercentage van 25 procent gehanteerd.

Dividendbelasting
Dividend wordt uitgekeerd als aandelen en beleggingsfondsen het goed doen. De belegger krijgt niet het gehele bedrag op zijn of haar rekening gestort. Er wordt direct door het beursgenoteerde bedrijf of het fonds 15 procent dividendbelasting ingehouden. Deze 'voorheffing' kun je weer verrekenen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Box 3 Sparen en Beleggen
Inkomsten uit sparen en beleggen vallen in Box 3 van het belastingstelsel. Als je vermogen boven de heffingsvrije grens van 20.315 euro uitkomt dan moet je belasting gaan betalen. Voor mensen met een fiscaal partnerschap komt dit bedrag uit op uit 40.630 euro. Voor eventuele minderjarige kinderen geldt een extra vrijstelling van 2.715 euro per kind. Voor 65-plussers geldt een extra inkomensafhankelijke vrijstelling tot maximaal 26.892 euro.

Maatschappelijk en Durfkapitaal
Als de belegger gekozen heeft voor zogenoemde maatschappelijke belegging of belegging in durfkapitaal dan geldt er een extra vrijstelling van 54.223 euro per persoon per jaar. Deze maatschappelijke belegging moet wel door de overheid zijn goedgekeurd. De belegger wordt tevens beloond met een extra belastingkorting van 1,3 procent over dit vermogen. Voor wie een volledig jaar heeft deelgenomen in een goedgekeurde maatschappelijke belegging, kan dit een extra rendement van 2,5 procent opleveren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet