Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de belasting 2009

Auteur: Mister Money Vrijdag 19 december 2008
In box 3 van het belastingstelsel vallen inkomsten uit sparen en beleggen. Als het eigen vermogen boven een vastgesteld bedrag uitkomt, dan dient hierover belasting betaald te worden. In 2009 bedraagt het heffingvrije vermogen in box 3 20.661 euro per persoon. Als er sprake is van een fiscaal partnerschap dan komt het heffingvrije vermogen uit op 41.322 uit. In dit artikel gaat Mister Money dieper in op beleggen en de belasting in 2009.

Dividendbelasting
Als een onderneming geld uitkeert aan de aandeelhouders dan wordt dit dividend genoemd. Als een winstgevende onderneming ervoor kiest om dividend uit te keren dan krijgen beleggers te maken met een zogenoemde dividendbelasting. Deze belasting bedraagt sinds 2007 15 procent en wordt direct ingehouden door het bedrijf. Beleggers kunnen deze 'voorheffing' verrekenen bij het doen van de aangifte van de inkomstenbelasting.

Maatschappelijke beleggingen 2009
Beleggers die gekozen hebben voor maatschappelijk beleggen of groen beleggen profiteren van een extra vermogensvrijstelling in box 3. De maximale vrijstelling komt in 2009 uit op 55.145 euro per persoon. Tevens geldt er een aanvullende heffingskorting voor maatschappelijke of groene beleggingen. De extra korting bedraagt 1,3 procent van het gemiddelde vrijgestelde vermogen. Maximaal kan deze extra korting oplopen tot 717 euro per persoon.

Beleggingen in durfkapitaal 2009
Beleggingen in durfkapitaal kennen eveneens een extra vermogensvrijstelling in box 3. In 2009 bedraagt deze extra vrijstelling maximaal 55.145 euro per belegger.

Daarnaast kent beleggen in durfkapitaal nog een ander voordeel. Er is namelijk sprake van een extra aanvullende heffingskorting. Deze korting geldt alleen voor directe beleggingen in durfkapitaal. De extra korting komt uit op 1,3 procent van het gemiddelde vrijgestelde vermogen. Per persoon kan de korting oplopen tot maximaal 717 euro. Het fiscaalrendement komt uit op 2,5 procent. De belegger hoeft geen 1,2 procent te betalen over het vermogen en profiteert daarnaast van 1,3 procent belastingkorting.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet