Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de fiscus 2010

Auteur: Mister Money dinsdag 26 januari 2010
Beleggers kunnen in het nieuwe jaar te maken krijgen met verschillende belastingen en regels vanuit de overheid. Zo dient belasting afgedragen te worden over het uitgekeerde dividend (dividendbelasting) en gelden speciale voorwaarden voor maatschappelijke beleggingen. Daarnaast bestaan er nog speciale fiscale regels voor het vermogen in box 3.

Net als het spaargeld vallen ook beleggingen in box 3 van het belastingstelsel. Een gedeelte van het eigen vermogen is belastingvrij. In 2010 is het heffingsvrije vermogen vastgesteld op 20.661 euro. Als er gezamenlijk aangifte gedaan wordt (bij fiscaal partnerschap), dan komt dit bedrag uit op 41.322 euro.

Maatschappelijke en groene beleggingen 2010
Als er sprake is van maatschappelijk of duurzaam beleggen, dan kan geprofiteerd worden van een fiscaal voordeel. Bij groen beleggen wordt het geld in projecten geïnvesteerd die de natuur en het milieu bevorderen. Er bestaan ook maatschappelijke beleggingsfondsen. Een fonds kan als sociaal-ethisch bestempeld worden als dit in het belang is van een ontwikkelingsland. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de verbetering van voedselzekerheid, voedselverbetering of werkgelegenheid.

Vrijstelling
De extra vrijstelling bedraagt in 2010 maximaal 55.145 per persoon. Door de overheid goedgekeurde groene en maatschappelijke beleggingsfondsen kennen daarnaast nog een speciale korting van 1,3 procent over het gemiddelde vrijgestelde vermogen. Het totale voordeel van dit extraatje kan oplopen tot maximaal 717 euro per persoon.

Durfkapitaal 2010
Beleggen in durfkapitaal kan zorgen voor een korting. Onder beleggingen in durfkapitaal vallen indirecte (erkende durfkapitaalfondsen), directe beleggingen (leningen aan ondernemers) en culturele beleggingen. De korting bedraagt 1,3 procent van de waardevrijstelling en komt in 2010 uit op € 55.145. Ook voor beleggingen in durfkapitaal kan de maximale korting oplopen tot € 717 per persoon.

Dividendbelasting
Als een bedrijf winst maakt, heeft het in principe twee mogelijkheden om deze winst te gebruiken. De winst kan geherinvesteerd worden in het bedrijf of een onderneming kan besluiten om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Als dividend wordt uitgekeerd, dan dient hierover belasting betaald te worden. De dividendbelasting komt uit op 15 procent en wordt direct door de onderneming zelf ingehouden. De zogenoemde 'voorheffing' kan verrekend worden tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers