Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de fiscus 2013

Auteur: Mister Money woensdag 27 februari 2013
Beleggers moeten soms belasting betalen over hun beleggingen. Het meest bekende voorbeeld is de vermogensredementsheffing in box, waar ook spaargeld in valt. Daarnaast moeten beleggers soms belasting betalen over dividend.

Beleggen doe je om rendement te behalen. Daarom ziet de Belastingdienst beleggen als een vorm van inkomen. Samen met spaargeld en met een tweede woning vallen je beleggingen in de belasting van box 3. De waarde van deze drie peilers bij elkaar opgeteld is je eigen vermogen. Hier mag je nog wel bepaalde vrijstellingen van af halen, zoals sommige schulden en natuurlijk de heffingsvrije grens van 21.139 euro per persoon. Is het eigen vermogen hoger dan deze heffingsvrije grens, dan is er sprake van een belastbaar vermogen waarover 1,2 procent vermogensrendementsbelasting betaald moet worden.

Groene beleggingen
Sommige beleggingsfondsen voldoen aan bepaalde duurzame en maatschappelijke eisen van de overheid. Deze fondsen krijgen dan een groencertificaat, waarmee je een belastingvoordeel krijgt als je belegt in deze producten. De heffingsvrije grens wordt met 56.420 euro verhoogd, waardoor je over een groter bedrag geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Bovendien krijg je in box 1 een heffingskorting van 0,7 procent over de inleg in groene beleggingen.

Het totale belastingvoordeel met groene beleggingen bedraagt dus 1,9 procent. 

Dividendbelasting 2013
Een vennootschap die dividend uitkeert, moet belasting betalen over het uit te keren dividend. Hierdoor is het dividend dat je uiteindelijk ontvangt, lager dan het werkelijke dividend. In sommige gevallen kan de vennootschap een vrijstelling krijgen van de dividendbelasting, bijvoorbeeld als de vennootschap 5 procent of meer aandelen heeft in een andere vennootschap. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2012
Beleggen en de fiscus 2011


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers