Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en dividend, hoe zit dat?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 18 juni 2009
Het wereldje van de beurs is voor veel mensen een schimmig geheel van allerlei begrippen die ze weinig tot niets zeggen. Dat zorgt ervoor dat beleggen als iets griezeligs ervaren wordt waar ze ver vandaan willen blijven. De enorme daling van de beurskoersen in het afgelopen jaar draagt daar behoorlijk aan bij. Beleggen hoeft niet eng te zijn, als je weet waar je mee bezig bent. Eigenlijk is het voor iedereen goed om iets over beleggen te weten. Niet dat je zelf actief hoeft te zijn op de beurs, dat is een keuze die ieder voor zich maakt. Indirect heeft bijna iedereen echter wel beleggingsbelangen, bijvoorbeeld in de pensioenregeling, in de levensverzekering of in de hypotheek. Wie zich dat realiseert wil misschien toch wel weten hoe het allemaal zit met beleggen. Wat is bijvoorbeeld dividend?

Winstuitkering
Dividend is de beloning die aandeelhouders krijgen voor het ter beschikking stellen van hun geld. Zij kopen aandelen in een onderneming en zijn daarmee voor een stukje eigenaar van dat bedrijf. Als eigenaar heb je recht op de winst die gemaakt wordt. Dividend is de manier waarop die winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders.

Cash- en stockdividend
Het uitkeren van dividend kan op verschillende manieren gebeuren: in contanten (cashdividend) of in nieuwe aandelen (stockdividend). Met cashdividend wordt het rendement op je betaalrekening gestort, waarna je ermee kunt doen wat je wilt. Met stockdividend groeit het aantal aandelen dat je in het bedrijf hebt. Wil je liever geld, dan kun je de extra ontvangen aandelen verkopen. Andersom geldt ook dat je voor cashdividend aandelen kunt kopen als je liever je portefeuille ziet groeien. Een derde vorm is keuzedividend. Daarbij mag je zelf kiezen of je de winstuitkering in contanten of in aandelen wilt ontvangen.

Koerswinst
Overigens wordt doorgaans niet de hele winst van een bedrijf als dividend uitgekeerd. Er moeten immers ook reserves gevormd worden voor toekomstige investeringen. Bovendien is een buffer voor de toekomst vaak wenselijk. Door winsten in het bedrijf te investeren groeit de waarde van de onderneming. Dat zorgt er weer voor dat de waarde van de aandelen in het bedrijf hoger wordt; de koers stijgt. Ook deze koerswinst is een vorm van rendement op aandelen.

Risico
Klinkt het niet geweldig: winstuitkeringen en koerswinsten? Aandelen kunnen inderdaad behoorlijk geld opleveren. Er kleeft echter ook een behoorlijk risico aan het beleggen in aandelen. Een bedrijf dat geen winst maakt kan geen dividend uitkeren. Koersen kunnen dalen, waardoor een deel van het geÔnvesteerde bedrag in feite verdwijnt. In het ergste geval gaat de onderneming waarin je belegd hebt failliet. Als verschaffer van eigen vermogen ben je als aandeelhouder de laatste in de rij bij het uitdelen van geld bij een faillissement, wat in de praktijk betekent dat je er waarschijnlijk geen cent van terugziet. Kortom: beleggen in aandelen kan erg winstgevend zijn, en aan de andere kant erg risicovol.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet