Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen in fondsen: de kosten

Auteur: Mister Money vrijdag 21 december 2012
Groot voordeel van fondsbeleggen is dat je alles uit handen kunt geven aan de deskundige fondsbeheerders. Maar voor dat gemak betaal je wel een prijs in de vorm van diverse kosten. Al deze kosten samen kunnen je rendement flink drukken. Waar moet je ongeveer op rekenen en wat kun je doen om de kosten te verlagen?

Bij fondsbeleggen via een gewone beleggingsrekening krijg je te maken met veel verschillende kosten. We maken onderscheid tussen eenmalige kosten (transactiekosten) en terugkerende kosten:

Eenmalige kosten: transactiekosten
Transactiekosten zijn kosten die je maakt bij iedere aan- en verkoop van een participatie of een aandeel in een beleggingsfonds. De transactiekosten bij Nederlandse fondsen liggen meestal tussen 0,1 en 0,5 procent van het te beleggen bedrag, maar dat verschilt per fonds en verkoopkanaal. Beleg je 1.000 euro, dan betaal je dus tussen circa 1 en 5 euro aan aankoopkosten. Overigens zijn de transactiekosten van een internetbroker of een beleggingsfonds van je eigen bank (huisfonds) meestal lager.

Terugkerende kosten
En dan zijn er de jaarlijks terugkerende beheerkosten. Daaronder vallen onder meer de kosten die de fondsbeheerder maakt om het fonds te managen, de zogenaamde managementfee. Deze fee bedraagt tegenwoordig grofweg tussen de 1 en 1,5 procent, een behoorlijke kostenpost dus. Daarnaast betaal je meestal nog diverse administratie- en marketingkosten. Van de totale beheerkosten krijg je overigens geen rekening of overzicht thuisgestuurd omdat deze kosten direct vanuit je beleggingen worden betaald. Hierdoor is vaak onduidelijk hoeveel je waar voor betaald. Onlangs is wel de regelgeving aangescherpt, er komt dus langzaam verbetering in de transparantie van fondskosten.

Met deze beheerkosten heb je niet te maken als je via een effectenrekening rechtstreeks in aandelen of beleggingsfondsen belegt. Wel betaal je dan bewaarloon, maar dat tarief valt meestal aanzienlijk lager uit dan de totale beheerkosten. Daar tegenover staat dat de transactiekosten bij rechtstreeks beleggen in aandelen of fondsen hoger zijn dan voor fondsbeleggen met een beleggingsgiro.

Afschaffing spread
Voorheen betaalden beleggers in Nederlandse fondsen nog een andere belangrijke kostenpost, de zogenaamde spread. Boven op de intrinsieke waarde van het fonds moest je nog een bepaalde opslag en afslag betalen van circa 1,5 procent bij aan- en verkoop. Per januari 2007 is de spread echter afgeschaft.

Kosten vergelijken
Alle transactie- en beheerkosten samen hebben uiteindelijk een groot effect op je rendement. In totaal moet je rekening houden met circa 2 procent aan kosten. Daarom is het verstandig om de kosten die de verschillende aanbieders in rekening brengen, goed met elkaar te vergelijken. Is je beleggingshorizon niet al te lang (enkele jaren) dan zijn het vooral de transactiekosten die het eindbedrag beïnvloeden. Ben je van plan voor langere tijd te gaan beleggen, dan is het verstandig om de hoogte van de beheerkosten in de gaten te houden.

Wil je weten welke kosten je kunt verwachten als je beleggingsfondsen niet via een beleggingsrekening, maar via een effectenrekening koopt? Lees dan: Hoe koop ik een beleggingsfonds (deel 1)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsfonds kiezen, een heel karwei!
Hoe koop je een beleggingsfonds? (2)
De voors en tegens van fondsbeleggen
Beleggingsfondsen in alle soorten en maten
Hoe koop je een beleggingsfonds? (deel 1)


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers