Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen in pensioenen is lef hebben

Auteur: Mister Money woensdag 5 december 2012
Pensioenfonds Zorg en Welzijn gelooft stellig in het beleggen van pensioengelden om straks hogere pensioenen te kunnen uitkeren. Is dit zomaar een keuze of is er meer aan de hand? Als je wilt investeren in je pensioensvoorziening is het sowieso erg verstandig om eerst te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Want risico’s nemen, zoals Zorg en Welzijn van plan is, is slechts één van vele opties, zo niet omstreden.

Om dit uit te leggen is het belangrijk dat je weet wat de term ‘beleggen’ inhoudt. Voorbeeld: in verband met de beslissing van Zorg en Welzijn gebruikten verschillende media de term ‘risicovol beleggen’. Welnu, vergeet deze inhoudelijk dubbele term. Beleggen is namelijk altijd risicovol. Punt. Zoals ‘risico nemen’ automatisch inhoudt dat je zekerheid uitbant.

‘Voor veilig gaan’ is niet hip meer

Want hoe zeker is zeker tegenwoordig? Pensioenfondsen zoeken al jaren naar de magische formule om pensioenen zo hoog en tegelijkertijd zo zeker mogelijk te stellen. Tot nog toe is dat niet bepaald gelukt. De schreeuw om alternatieve oplossingen in pensioenopbouw wordt daarom steeds groter. Dat Zorg en Welzijn nu voor risico kiest is niet zo heel gek; misschien is het zelfs wel moedig te noemen. En ja, ‘veilig beleggen’ houdt nou eenmaal ook niet automatisch in dat je winst gaat maken, dus speculatief jongleren met pensioenen is vanaf nu gewoon weer oké.

Oké? Hoe ga je daar als werknemer in de zorg nu tegenover staan? Het gaat immers om jouw geld - jouw investering in de toekomst - waar een ander over gaat beslissen. Durf jij het aan om een andere partij te laten ‘gokken’ met jouw geld? Dat is het pijnpunt dat Zorg en Welzijn van alle kanten onder de neus gewreven krijgt. Er zijn veel instanties, fondsen en experts die pleiten voor ‘verstandig beleggen’ of ‘duurzaam beleggen’. Sommigen zijn zelfs voor ‘helemaal niet beleggen’. Diezelfde partijen gaan straks ook nagelbijtend toekijken welke resultaten Zorg en Welzijn gaat behalen. Jij ook?

Verstandig beleggen? Kwestie van geluk!

Kun je risico nemen in zekere zin ‘verstandig beleggen’ noemen? Wellicht niet, als je bedenkt dat veel experts menen dat beleggingen zo veel mogelijk gespreid moeten worden over tijd, beleggingsvormen en fondsen. Maar misschien ook wel, als fondsbeheerders het - overigens vrij zeldzame - vermogen hebben om hun kansen naadloos in te schatten.
Kortom: zekerheid heb je dus nooit als je kiest om te beleggen of te laten beleggen. Maar met een beetje geluk - onthoud vooral ook dit woord als het om risico’s gaat - kan Zorg en Welzijn straks bewijzen dat een gokje wagen kan lonen…

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet