Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe beleggen: Rechtstreeks of via een fonds?

Auteur: Mister Money donderdag 20 december 2012
Beginnende beleggers komen voor de keuze te staan of ze zelf gaan beleggen of dit uit handen geven aan een beleggingsfonds. Beleggen in een beleggingsfonds bespaart je veel tijd en moeite vergeleken met rechtstreeks beleggen en kent bovendien een goede risicospreiding. Wel zijn de rendementen doorgaans wat lager en moet je voor de diensten van het fonds meestal flink betalen.

Voor beginners met weinig tijd en kennis van zaken is beleggen in een beleggingsfonds ideaal. Het beleggen zelf laat je namelijk helemaal over aan de experts van het fonds. Zij volgen de koersen en de marktontwikkelingen op de voet en beleggen jouw geld in de ondernemingen binnen het fonds. Je hebt er in principe geen omkijken naar.

Dat is natuurlijk wel anders als je rechtstreeks gaat beleggen. Je moet dan zelf (of met behulp van een adviseur) alle beslissingen nemen. Zo zul je een verantwoorde portefeuille moeten samenstellen, de koersen en marktontwikkelingen moeten volgen en besluiten wanneer je aan- en verkoopt. Dat vereist heel wat tijd en kennis en natuurlijk moet je de gevolgen van je verkeerde beslissingen kunnen en willen dragen.

Risicospreiding
Een ander voordeel van beleggingsfondsen is dat deze het risico spreiden door hun vermogen uit te smeren over een groot aantal verschillende aandelen of andere effecten. Soms kan een fonds in wel honderden bedrijven beleggen. Dat is voor jou als belegger wel zo veilig. Maar je betaalt er een prijs voor. Want het rendement op de aandelen die het goed doen, wordt afgevlakt door andere beleggingen die iets minder presteren. Ga je op eigen houtje beleggen, dan zul je zelf moeten zorgen voor een goede spreiding binnen je portefeuille. Wel kan het rendement, zeker op de lange termijn, hoger zijn.

Kosten
Voor het gemak dat beleggingsfondsen je bieden moet je betalen. Beleggingsfondsen brengen voor hun diensten kosten in rekening zoals bewaarloon, beheer-, administratie-, reclame- en marketingkosten en mogelijk introductie- en emissiekosten. Bij elkaar genomen kunnen deze kosten je rendement behoorlijk drukken. Met al deze kosten heb je niet te maken als je rechtstreeks in aandelen of obligaties belegt. Je betaalt dan alleen bewaarloon en natuurlijk de transactiekosten. Een nadeel is dat deze transactiekosten flink kunnen oplopen. Juist daarom is het voor beginnende beleggers met een klein budget niet zo aantrekkelijk om rechtstreeks te beleggen in aandelen.

Beleggen in een beleggingsfonds is een relatief veilige manier van beleggen, het kan je een redelijk rendement opleveren en het biedt veel gemak. Zelf beleggen kost meer tijd en moeite en brengt grotere risicoís met zich mee, maar het rendement kan, zeker op de lange termijn, hoger zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in een notendop
Welke beleggingsvormen zijn er?
Welke vorm van beleggen past bij jou?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet