Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de fiscus 2011

Auteur: Mister Money donderdag 27 januari 2011
Ook in 2011 kunnen beleggers worden geconfronteerd met verschillende belastingen en regels vanuit de overheid. Beleggers moeten bijvoorbeeld belasting afgedragen over het uitgekeerde dividend (dividendbelasting). Daarnaast zijn de speciale voorwaarden voor maatschappelijke beleggingen aangepast en bestaan er speciale fiscale regels voor het vermogen in box 3.

Evenals inkomsten uit sparen, vallen inkomsten uit beleggingen in box 3 van de inkomstenbelasting. Een gedeelte van het eigen vermogen in box 3 is belastingvrij. Het heffingsvrije vermogen is in 2011 vastgesteld op 20.785 euro. Als je een fiscale partner hebt en er gezamenlijk aangifte gedaan wordt komt dit bedrag uit op 41.570 euro. Je kunt er ook voor kiezen het heffingsvrije vermogen over te dragen aan je fiscale partner. De ene partner mag dan 41.570 euro belastingvrij vermogen hebben en de andere 0 euro.

Maatschappelijke en groene beleggingen 2011
Bij maatschappelijk of duurzaam beleggen kan geprofiteerd worden van een fiscaal voordeel. Groen beleggen houdt in dat het geld in projecten geïnvesteerd wordt die de natuur en het milieu bevorderen. Er bestaan ook maatschappelijke beleggingsfondsen. Een fonds kan als maatschappelijk of sociaalethisch worden gekenmerkt als de investeringen bijvoorbeeld in het belang van een ontwikkelingsland worden ingezet. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de verbetering van voedselzekerheid, voedselverbetering of werkgelegenheid.

Vrijstelling
De extra vrijstelling bedraagt in 2011 maximaal 55.476 per persoon in box 3. Daarnaast kennen door de overheid goedgekeurde groene en maatschappelijke beleggingsfondsen nog een speciale korting van 1,3 procent over het gemiddelde vrijgestelde vermogen. Het totale voordeel van dit extraatje kan oplopen tot maximaal 717 euro per persoon.

Durfkapitaal 2011
Beleggen in durfkapitaal kan zorgen voor een korting. Onder beleggingen in durfkapitaal vallen indirecte (erkende durfkapitaalfondsen), directe beleggingen (leningen aan ondernemers) en culturele beleggingen. De korting bedraagt 1,0 procent van de eerder genoemde vrijstelling in box 3 van € 55.476.

Dividendbelasting
Als een beursgenoteerd bedrijf winst maakt, heeft het in principe twee mogelijkheden om deze winst te gebruiken. De winst kan geherinvesteerd worden in het bedrijf of een onderneming kan besluiten om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Als dividend wordt uitgekeerd, dan dient hierover belasting betaald te worden. De dividendbelasting komt uit op 15 procent en wordt direct door de onderneming zelf ingehouden. De zogenoemde 'voorheffing' kan verrekend worden tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers