Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen en de fiscus 2012

Auteur: Mister Money dinsdag 7 februari 2012
Ook beleggers worden geconfronteerd met verschillende belastingregels, zoals dividendbelasting. Over het uitgekeerde dividend op aandelen moet onder bepaalde voorwaarden belasting worden betaald. Ook gelden in box 3 van de inkomstenbelasting speciale regels voor vermogen opgebouwd door beleggen.

Net als inkomsten uit sparen, vallen inkomsten uit beleggingen in box 3 van de belasting .Deze box wordt ook wel vermogensbelasting genoemd, ondanks dat deze term officieel niet meer bestaat. Een gedeelte van het vermogen in box 3 is belastingvrij. Dit heffingvrije vermogen bedraagt in 2012 21.139 euro. Als je een fiscale partner hebt en gezamenlijk aangifte doet heb je samen recht op een heffingsvrij vermogen van 42.278. De ene partner mag dus 42.278 euro aftrekken en dan de ander 0 euro.

Maatschappelijke en groene beleggingen 2012

Voor sommige soorten beleggingen geldt een extra vrijstelling in box 3. Maatschappelijke en duurzame beleggingen tot zijn vrijgesteld tot een maximum van 56.420 euro. Hetzelfde geldt voor beleggingen in durfkapitaal en cultureel beleggen. Beleggingen gelden alleen als beleggingen in deze categorieën als de fondsen waarin wordt belegt fiscaal als zodanig erkend zijn.

Naast deze vrijstelling in box 3 kennen deze beleggingen ook nog een heffingskorting van 0,7 procent (2012) in box 1.Het totale voordeel kan in 2012 dus oplopen tot 1,9 procent (0,7 en 1,2 procent).

Dividendbelasting 2012

Over dividenduitkeringen wordt door de overheid ook dividendbelasting ingehouden. Deze dividendbelasting bedraagt 15 procent. Vaak is dit een voorheffing. Dat wil zeggen dat de vennootschap waarvan je aandelen hebt dit al inhoudt op de dividenduitkering die je ontvangt. In dat geval mag de aandeelhouder de afgedragen dividendbelasting in mindering brengen op de door hem over het dividend verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapbelasting.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2011


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers