Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingen om extra mee op te passen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) donderdag 17 januari 2013
Dat beleggen inhoudt dat je enige vorm van risico neemt, dat realiseren de meeste mensen zich inmiddels wel. En dat is logisch. Je wilt immers de kans op een hoger rendement en dat hogere rendement is een vergoeding voor het hogere risico. Als je daar nuchter over nadenkt ga je direct vraagtekens zetten bij aanbiedingen van beleggingsinstellingen die stellen risicoloos een rendement van 9% te halen. Dat zou niet moeten kunnen: als het echt risicoloos was kan de vergoeding nooit zo hoog zijn.

Helaas zijn er veel mensen het schip in gegaan met dit soort beleggingsaanbiedingen. Omdat ze geloofden in de mooie verhalen, glossy brochures en flitsende websites. Terwijl het in de praktijk niets meer bleek te zijn dan gebakken lucht. Hoe kan het dat deze aanbieders hun producten aan de man konden brengen zonder dat er vanuit de Nederlandse autoriteiten iets aan gedaan is?

Belangrijk om te weten is dat de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) beleggingsinstellingen die werken met een minimale inleg van € 50.000 of meer niet controleert. Het standpunt van de overheid hierin is: "Bij een minimale inleg van 50.000 euro mag er vanuit gegaan worden dat het gaat om professionele beleggers of vermogende personen die professioneel advies kunnen inwinnen. Consumenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuzes. Verder geldt ook hier dat iedere vorm van toezicht uiteindelijk niet is opgewassen tegen puur bedrog noch tegen domheid."

In de praktijk blijken niet (alleen) de professionele beleggers en vermogende particulieren in dit soort beleggingsfondsen te stappen. De frauduleuze projecten treffen juist naÔeve burgers die er zelfs hun hypotheek voor hebben verhoogd. Misschien dom, maar daarom niet minder schrijnend.

Beleggingsinstellingen die een inleggrens van € 50.000 hanteren kun je ook weer niet automatisch als frauduleus bestempelen. Het kan ook gaan om fondsen die de rompslomp en kosten van het vergunningtraject niet zien zitten. Uitgebreid onderzoek naar de betrouwbaarheid bij deze inleggrens is in ieder geval zeer aan te raden.

Raadpleeg bovendien bij onbekende beleggingsaanbiedingen altijd de waarschuwingenlijst op de website van de AFM. Daar worden instellingen vermeld die aanbiedingen doen in Nederland zonder dat ze de vereiste vergunningen hebben. Bovendien staat er een doormelding van waarschuwingen van buitenlandse toezichthouders. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen pensioenfondsen niet duurzaam genoeg


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet