Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsfondsen

Iedereen die geld heeft, heeft koopkracht. Om je koopkracht te vergroten kan je het geld op een spaarrekening zetten en ieder jaar een paar euro aan rente ontvangen. Je kan er echter ook voor kiezen om het geld te beleggen. Op de volgende interpagina's gaan we dieper in op beleggen in zogenoemde beleggingsfondsen. Er wordt het een en ander uitgelegd over wat beleggen in beleggingsfondsen nou precies is, hoe het in zijn werk gaat en wat de risico's zijn. Daarnaast krijg je nog wat nuttige tips mee voor als je besluit om in fondsen te gaan beleggen.

Wat zijn beleggingsfondsen?
De aanschaf van beleggingsfondsen
Indien je op zoek bent naar een hoger rendement, kun je - afhankelijk van je risicoprofiel - beslissen te participeren in ťťn of meerdere beleggingsfondsen. Je kunt deze aanschaffen op globaal 3 manieren, waarvan de derde de meest bekende zal zijn:
  • Direct via beleggingsmaatschappijen: Zij beleggen het geld in andere ondernemingen om zo betere rendementen te behalen. Meestal zijn deze partijen beursgenoteerd. Ze geven dus ook zelf aandelen uit en zijn o.a. bij uitgifte van de aandelen te verkrijgen door inschrijving. Afhankelijk van de prestaties van een dergelijke maatschappij is de prijs van een aandeel afhankelijk van vraag en aanbod in een dat aandeel. Het aandeel is daarom ook verhandelbaar.

  • Direct bij een beleggingsfonds; deze fondsen zijn voor 'gemene rekening' en zijn niet beursgenoteerd. Je kunt van een fonds participaties kopen. Met het geld van alle participanten worden beleggingen in bijvoorbeeld ondernemingen gedaan. Afhankelijk van de totale opbrengst en jouw aandeel daarin, kan je rendement ontvangen. Het fonds wordt beheerd door een fondsbewaarder.

  • Indirect via een bank of verzekeraar; dit is bij particulieren de meest bekende vorm van fondsbeleggen. Deze vorm van fondsbeleggen wordt veelvuldig gebruikt voor de opbouw van vermogen om bijvoorbeeld je hypotheekschuld t.z.t. af te lossen. Via een levensverzekering of een beleggingsrekening wordt periodiek door jou zelf gehandeld (aan- of verkoop) in al uitgegeven participaties van beleggingsfondsen. Dagelijks wordt de aankoopprijs en de verkoopprijs van het betreffende fonds vastgesteld. De 'waarde' is het aantal fonds(of participatie) eenheden vermenigvuldigd met de dagwaarde van een dergelijk fonds. De waarde is daardoor variabel.
Alternatieven beleggingsfondsen
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?