Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsfondsen

Iedereen die geld heeft, heeft koopkracht. Om je koopkracht te vergroten kan je het geld op een spaarrekening zetten en ieder jaar een paar euro aan rente ontvangen. Je kan er echter ook voor kiezen om het geld te beleggen. Op de volgende interpagina's gaan we dieper in op beleggen in zogenoemde beleggingsfondsen. Er wordt het een en ander uitgelegd over wat beleggen in beleggingsfondsen nou precies is, hoe het in zijn werk gaat en wat de risico's zijn. Daarnaast krijg je nog wat nuttige tips mee voor als je besluit om in fondsen te gaan beleggen.

Wat zijn beleggingsfondsen?
De aanschaf van beleggingsfondsen
Alternatieven beleggingsfondsen
Er zijn vele manieren om je geld te beleggen. Hieronder een overzicht van verschillende alternatieven voor beleggen in beleggingsfondsen.

Beleggingsmaatschappijen; dit is in principe gelijk aan beleggingsfondsen, maar in plaats van een participatie, ontvang je een aandeel in de beleggingsmaatschappij. Dit aandeel is ook weer verhandelbaar en zo kan er koerswinst worden behaald. Beleggingsmaatschappijen kunnen beursgenoteerd zijn.

Van je geld wordt niets aangekocht, maar blijft geld en is direct opeisbaar. Het risico is zeer laag, waardoor ook de rentevergoeding relatief laag is. Hoe meer beperkingen aan een rekening, hoe hoger de vergoeding.

Obligaties: Dit zijn schuldbewijzen welke een vooraf vastgestelde rente uitkeren en worden uitgegeven door overheden en ondernemingen om aan geld te komen. De looptijd is doorgaans tot 10 jaar. De obligaties zijn wel verhandelbaar, waardoor koerswinst behaald kan worden. Ook wordt er tussentijds couponrente uitgekeerd.

Vastgoed: Indien je voldoende geld hebt, kun je direct vastgoed aankopen, maar je kunt ook mee participeren (indirect). Op korte termijn dient niet meteen rendement te worden verwacht. Er wordt gewerkt met langdurige contracten - bijvoorbeeld huurovereenkomsten. Zo kun je vooraf weten wat je rendement is. Bij verkoop kun je ook verkoopwinst boeken. Risico's zijn huurachterstanden en verlies van het pand.

Aandelen: Dit zijn vermogenstitels welke er in veel gradaties zijn, maar geeft je een stukje 'eigendom' in een onderneming. Ze zijn verhandelbaar, zodat er koerswinst of verlies gemaakt kan worden, er kan dividend worden uitgekeerd en het aandeel kan meer waard worden. Je bent afhankelijk van de prestaties van een onderneming.

Overig: Hierbij kun je denken aan opties, futures etc. Je handelt dan in vermogenstitels waarvan de waarde is gerelateerd aan andere vermogenstitels. Meer voor de volwassen belegger; er kunnen enorme winsten en verliezen mee worden gemaakt.
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?