Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsfondsen in alle soorten en maten

Auteur: Mister Money zaterdag 22 december 2012
Door te beleggen in fondsen kun je investeren in regioís of sectoren waar je anders moeilijk toegang tot zou hebben. Dat is een groot voordeel. Maar uiteraard kun je ook beleggen in een fonds met pakweg uitsluitend Nederlandse aandelen. Er bestaan duizenden soorten fondsen in alle soorten en maten en met ieder een eigen specialisme. We zetten de meest gangbare categorieŽn voor je op een rij.

De klassiekers:

Aandelenfondsen
Uitsluitend investeren in aandelen kan met een aandelenfonds. Binnen deze categorie bestaan weer tal van andere soorten aandelenfondsen. Deze beleggen bijvoorbeeld in een bepaalde sector of regio.

Obligatiefondsen
Deze fondsen beleggen in diverse soorten obligaties. risicovolle, hoogrentende, wereldwijde obligaties of uitsluitend staatsobligaties, obligaties uit opkomende markten, etc.

Mixfondsen
Mixfondsen spreiden hun vermogen over diverse categorieŽn uit: denk aan aandelen, obligaties, geldmarktinstrumenten en zelfs vastgoed en edelmetalen. Een mixfonds biedt dus automatisch een goede risicospreiding. Er bestaan ook mixfondsen met een offensieve of juist een defensieve portefeuille. Neutrale mixfondsen kennen een 50-50-verdeling tussen risicovolle en minder risicovolle beleggingen. Let wel: mixfondsen kunnen onderling sterk van elkaar verschillen!

Andere bekende categorieŽn:

Geldmarktfondsen
Investeren in diverse buitenlandse valuta of rentedragende waarden zoals leningen en depositoís, het kan met een geldmarktfonds. Deze fondsen beleggen voornamelijk in kortlopende schuldbewijzen en streven een hoge mate van liquiditeit na. Deze beleggingen zijn bijna risicoloos en worden vaak gebruikt om geld tijdelijk te stallen of om het risico van een defensieve portefeuille te verkleinen. Het rendement van een geldmarktfonds is gekoppeld aan de rentevergoedingen die worden verstrekt op de geldmarkt.

Sectorfondsen
Beleggen in bedrijven die in een bepaalde sector actief zijn kan met sectorfondsen. Daarmee beleg je uitsluitend in bijvoorbeeld de financiŽle of de IT-sector. Op die manier is het mogelijk om te profiteren van ontwikkelingen in één specifieke sector.

Regiofondsen
Wil je profiteren van de ontwikkelingen in een bepaald land of werelddeel, dan kies je voor een regiofonds. Een regiofonds kan ook een fonds zijn dat belegt in opkomende markten zoals China, Rusland of Latijns-Amerika of een fonds dat uitsluitend in één land belegt.

Overige categorieŽn beleggingsfondsen:

Naast de klassieke categorieŽn, bestaan er nog tal van soorten beleggingsfondsen. De bekendste daarvan zijn:

- Goudfondsen
- Small- en midcapfondsen
- Vastgoedfondsen
- Hoog dividendfondsen
- Indexfondsen en trackers
- Hedgefunds
- Maatschappelijke beleggingsfondsen (groen-, sociaal-ethisch- en duurzaam beleggen) - Garantiefondsen (clickfondsen)
- Alternatieve beleggingen (beleggingsobjecten als hardhout en vakantiehuizen)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsfonds kiezen, een heel karwei!
Hoe koop je een beleggingsfonds? (2)
De voors en tegens van fondsbeleggen
Beleggen in fondsen: de kosten
Hoe koop je een beleggingsfonds? (deel 1)


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet