Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsfondsen

Iedereen die geld heeft, heeft koopkracht. Om je koopkracht te vergroten kan je het geld op een spaarrekening zetten en ieder jaar een paar euro aan rente ontvangen. Je kan er echter ook voor kiezen om het geld te beleggen. Op de volgende interpagina's gaan we dieper in op beleggen in zogenoemde beleggingsfondsen. Er wordt het een en ander uitgelegd over wat beleggen in beleggingsfondsen nou precies is, hoe het in zijn werk gaat en wat de risico's zijn. Daarnaast krijg je nog wat nuttige tips mee voor als je besluit om in fondsen te gaan beleggen.

Wat zijn beleggingsfondsen?
De essentie van een beleggingsfonds is eigenlijk heel gemakkelijk; Een (grote) groep mensen legt geld bij elkaar via een bergingsrekening of via de premie van een levensverzekering. Dit geld wordt vervolgens door een professionele fondsbeheerder belegd volgens een bepaald mandaat. Omdat de deelnemers participeren in het risico, participeren zij ook naar verhouding in de opbrengst.

Risico
 1. Aandelenfondsen:
  In deze fondsen zitten aandelen Hier kunnen aandelen inzitten van verzekeringsmaatschappijen en multinationals, maar ook van nieuwe bedrijven ('luchtkastelen'). Er zijn ook aandelenfondsen met een defensief karakter: met aandelen van ondernemingen die 'groen' denken.

 2. Mixfondsen:
  Dit zijn fondsen met een heel gespreid karakter en daarom een gespreid risico. Er zitten delen aandelen, obligaties en bijvoorbeeld beleggingen in vastgoed in. De samenstelling van de mix kan regelmatig veranderen.

 3. Vastgoedfondsen:
  Deze fondsen beleggen in vastgoed. Huurcontracten en verkoopwinst zorgen voor een lager risico en degelijkere rendementen op de langere termijn.

 4. Obligatiefondsen:
  Er wordt hier belegd in obligaties. Deze hebben meestal een vast rendement op einddatum. De risico's zijn laag, omdat de uitgevende instelling bijvoorbeeld de overheid is. Er zijn echter ook obligaties met een hoog risico, de zogenaamde junkbonds.
Diversiteit
In deze fondscategorieŽn zitten ook weer veel risicoverschillen door subcategorieŽn. Denk aan indeling naar regio (AziŽ, Midden-Oosten of VS) of sectoren (IT, medisch of olie) of daar weer een mix van. Je kunt je voorstellen dat er zo een grote verscheidenheid aan fondsen is, met evenzoveel risico's en rendementen.

Volledigheidhalve zijn er ook nog fondsen welke een inleggarantie (garantiefonds) kennen en fondsen die zelf niet aandelen aankopen, maar zelf ook weer participeren in andere fondsen (fund-beleggingsfonds).

Kort samengevat: Via beleggen in fondsen kunnen betere en stabielere rendementen worden behaald door schaalgrootte, ondanks de relatief hoge kosten, dan dat een 'hobby'-belegger met weinig kapitaal dat zou kunnen doen.

Voordelen:
Door schaalgrootte kunnen de hoge (vaste) kosten worden verdeeld over alle deelnemers (beleggers).
Door schaalgrootte kan ook een betere spreiding worden aangebracht, waardoor risico's minder groot en rendementen stabieler zijn.
Er zijn zeer veel beleggingsmogelijkheden. De deelnemer moet alleen beslissen waar deze in gaat beleggen. Verstandig is wel om deze periodiek te toetsen aan wensen, behoeften en risicoprofiel.
Het beleggen gebeurt door een professionele belegger. Je kunt ervan uitgaan dat deze kennis van de markt heeft. Dat neemt hij jou uit handen.
Omdat kan worden gerekend met rendements-percentages (bijvoorbeeld 7,2%), gebaseerd op het in het verleden behaalde resultaten, kunnen maandlasten van de hypotheek lager uitvallen dan indien er wordt gerekend met een percentage van 4,1% (bij een spaarhypotheek).

Nadelen:
Je geeft in principe het beleggen uit handen aan een vreemde. Voor een 'echte' belegger kan dat vervelend zijn; voor reguliere consumenten hoogstwaarschijnlijk niet.
Je bent erg afhankelijk van de dagkoers op het aankoop- en verkoopmoment van een participatie en kunt geen invloed op uitoefenen.
De kosten kunnen erg hoog zijn: transactiekosten bij aankoop en verkoop (stel 1%), beheerskosten, managementkosten, winstopslag etc. Er zijn vaste kosten (bijvoorbeeld Ä 3 per maand) en variabele kosten (bijv. 0,25% bewaarloon over de totale waarde).
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
De aanschaf van beleggingsfondsen
Alternatieven beleggingsfondsen
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?