Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsfondsen lastig te vergelijken

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 22 maart 2006
Beleggers krijgen vaak niet genoeg informatie over de kosten die beleggingsfondsen in rekening brengen. Dat blijkt uit de Transparantie Barometer van adviesbureau Capgemini. Hierdoor is het voor beleggers vaak ondoenlijk om de fondsen goed met elkaar te vergelijken.

Wie een schilder inhuurt weet waar hij aan toe is als het om de kosten gaat. Op de rekening is precies te zien hoeveel hij moet betalen. Bij beleggingsfondsen is dat anders, daar zie je geen rekening. De kosten worden vanuit de beleggingen betaald. Hierdoor hebben beleggers weinig zicht op de kosten die de fondsen in rekening brengen voor hun diensten.

De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) meldde een paar jaar geleden al dat beleggingsfondsen hun kosten inzichtelijker moeten maken. De AFM stelde daarom in 2003 een aantal gedragsregels op waaraan fondsen zich moeten houden. Zo zijn ze bijvoorbeeld verplicht om een financiŽle bijsluiter aan te bieden. Daarin moeten de risico's, de kosten en de rendementsberekeningen vermeld staan. Toch is het nog steeds slecht gesteld met de helderheid van de kosten die de fondsen in rekening brengen. Dat zegt adviesbureau Capgemini op basis van een peiling onder 22 fondsen.

Vergelijken ondoenlijk
Op het aspect 'Inzicht in de transactiekosten' worden gemiddeld slechts drie punten gescoord (op een totaal van twintig punten). Slechts ťťn fonds wist boven de tien punten uit te komen. Ook bleken er fondsen te zijn die de FinanciŽle Bijsluiter ronduit vergeten of negeren. "Door deze kostentroebelheid is het vergelijken van fondsen op dit moment nog ondoenlijk voor de belegger", zeggen de onderzoekers M. Duinker en P. Neuwirth van Capgemini.

Duidelijkheid
Deze zomer voert Capgemini een groter onderzoek uit, onder 75 fondsen. Dan moet duidelijk worden hoever de fondsen gevorderd zijn met de invoering van de nieuwe gedragsregels van de AFM. De gedragsregels betreffen nu nog wel aanbevelingen, maar zullen in een later stadium worden vastgelegd in wet- en regelgeving.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet