Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 30 juli 2008
Met een beleggingsverzekering kun je in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Maar dat is lang niet bij alle beleggingspolissen het geval. Spaarplannen leveren bijvoorbeeld sinds 2001 geen enkel fiscaal voordeel meer op.

Tot 2001 was het mogelijk om met nagenoeg alle varianten van de beleggingsverzekering fiscaal voordeel te behalen. Nu levert een dergelijke polis je alleen nog belastingvoordeel op wanneer je de verzekering gebruikt wordt voor de aflossing van je hypotheek (kapitaalverzekering eigen woning) of voor de opbouw van een aanvullend pensioen (lijfrenteverzekering). Spaar- studie- of sprintplannen leveren sinds die tijd dus geen enkel fiscaal voordeel meer op.

We geven kort uitleg over de regels van belastingaftrek voor twee soorten beleggingsverzekeringen: de lijfrenteverzekering ten behoeve van je pensioen en de kapitaalverzekering eigen woning (KEW).

1. Lijfrenteverzekering
Wanneer je een pensioentekort kunt aantonen mag je de premies voor de lijfrenteverzekering tot een bepaald bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van je jaarruimte. Die kun je berekenen met een programma van de Belastingdienst. Het aftrekbare bedrag voor de jaarruimte bedraagt in 2008 maximaal 17.817. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt betaal je wel belasting. Maar omdat een lijfrente meestal pas wordt uitgekeerd als je wat ouder bent, bijvoorbeeld op je pensioendatum, val je in een lager belastingtarief.

Voor de berekening van je jaarruimte wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen en het bedrag dat je aan pensioen hebt opgebouwd in het voorgaande jaar. Dus wil je je jaarruimte 2008 berekenen, dan heb je inkomens- en pensioengegevens uit 2007 nodig.

Tip: reserveringsruimte
Kende je deze regeling nog niet, dan kun je de jaarruimtes tot vijf jaar terug alsnog benutten door de reserveringsruimte te berekenen! Ook dat kan op de website van de Belastingdienst of met hulp van een adviseur. De reserveringsruimte bedraagt in 2008 maximaal 6.590 euro voor mensen tot 65 jaar.

2. Kapitaalverzekering eigen woning
Ook een beleggingsverzekering ten behoeve van de aflossing van je hypotheek – de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) - levert je fiscaal voordeel op. Je betaalt geen belasting tijdens de opbouw van het kapitaal, dat is pas het geval als de kapitaalverzekering tot uitkering komt. Er geldt dan wel een vrijstelling. Als je minimaal 20 jaar aaneengesloten premie hebt betaalt, is de vrijstelling maximaal 145.000 euro (bedrag 2008). Heb je minimaal 15 jaar de jaarlijkse premies betaald, dan hoef je over 32.900 euro geen belasting te betalen (in 2008). Deze bedragen gelden overigens pér fiscale partner.

Voorwaarden
Om voor het fiscale voordeel van de KEW in aanmerking te komen moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet de polis een looptijd hebben van minimaal vijftien jaar, ben je verplicht de uitkering te gebruiken voor de aflossing van je hypotheek en moet het kapitaal in één keer uitgekeerd worden. Ook mag de hoogste betaalde jaarpremie niet meer dan tien keer de laagste jaarpremie bedragen.

Let op: Deze uitleg is niet uitputtend! Er gelden verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsverzekering,wat is dat?
Veel hulp voor gedupeerden beleggingsverzekering
Zorgen om beleggingspolissen
Alternatief voor beleggingspolis op komst!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet