Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Het leven wordt duurder: bereken je eigen inflatie

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 20 augustus 2008
Het leven is er de afgelopen maanden steeds duurder op geworden. Volgens statistici is de inflatie in Nederland in juli zelfs opgelopen tot 3,2 procent. Een jaar eerder was het inflatiecijfer nog 1,5 procent. Maar misschien vallen de prijsstijgingen voor jou wel mee of juist heel erg tegen, want het inflatiecijfer geeft op persoonlijk niveau een vertekend beeld.

Dat komt omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgaat van een gemiddeld inflatiecijfer voor alle Nederlanders samen. Deze berekening komt voort uit de consumentenprijsindex waarin alle uitgaven van consumenten zijn meegenomen: van de huur en energieprijzen tot aan de uitgaven voor persoonlijke verzorging en vakanties. In totaal noteert het CBS iedere maand de consumentenprijzen van maar liefst 70.000 producten en diensten.

Nu zijn de laatste maanden vooral voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en brood, energie (zowel gas als elektriciteit), de brandstoffen aan de pomp en vliegtickets flink duurder geworden. Dus wanneer je geen autorijdt en niet met het vliegtuig op vakantie gaat, pakt het inflatiecijfers voor jou al lager uit. En als je een modebewust type bent en veel kleding koopt, pakt jouw inflatiecijfer nog iets lager uit, want kleding is juist goedkoper geworden. Dat geldt ook voor computers en software.

Je eigen inflatie berekenen
Om er achter te komen hoeveel duurder jouw leven is geworden, kun je de persoonlijke inflatiecalculator van het CBS invullen. De uitkomst daarvan geeft een aardig idee van jouw eigen inflatiecijfer van dit jaar en de jaren vanaf 2002. In de berekening worden niet alleen de vaste lasten meegenomen, maar ook je uitgaven voor bijvoorbeeld vakanties, horecabezoekjes en tabak.

Bezuinigen
Hoewel het persoonlijke inflatiecijfer dus lager kan uitvallen dan het algemene inflatiecijfer zegt 72 procent van de Nederlanders wel iets te merken van gestegen prijzen, zo blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO. Van deze mensen heeft 84 procent in het afgelopen half jaar het koopgedrag aangepast. Ze doen bijvoorbeeld vaker boodschappen bij een goedkopere supermarkt en nemen minder vaak de auto. Ook wordt er bezuinigd op luxe-uitgaven zoals uit eten gaan, abonnementen op kranten en tijdschriften en vakanties.

Relatief lage inflatie
Toch valt de inflatie in Nederland van 3,2 procent relatief gezien nog mee. In de Europese Unie steeg het inflatiecijfer in juli naar 4 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro op de financiŽle markten in 1999. Volgens het CBS behoort Nederland nog steeds tot de landen met de laagste inflatie.

Historische cijfers laten bovendien zien dat Nederland wel hogere inflatiecijfers gekend heeft, bijvoorbeeld in 1991 toen de geldontwaarding 3,9 procent bedroeg. In 2001 was het inflatiepercentage zelfs 4,5 procent op jaarbasis. De inflatie liep in dat jaar op als gevolg van onder meer de BTW-verhoging, de prijsstijging van gas en elektriciteit, huurstijgingen, slechte oogsten en problemen op de vleesmarkt.

De afgelopen vier jaar was de inflatie juist historisch laag, de cijfers bleven dalen tůt november vorig jaar. De algehele verwachting is dat de prijsstijgingen nog wel even zullen aanhouden. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht voor 2009 een inflatiecijfer van 3,4 procent.

Lees ook: Oplopende inflatie holt je spaargeld uit.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet