Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kies een ander energiebedrijf en bespaar!

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Woensdag 5 maart 2008
De energierekening bepaalt vaak een groot deel van je totale vaste lasten. Gelukkig kun je sinds 2004 overstappen naar een andere, goedkopere energiemaatschappij. Met die overstap kun je soms wel honderden euroís per jaar besparen. Er zijn echter wel een paar zaken om goed in de gaten te houden.

Wie na 1 juli 2004 niet is overgestapt is naar een nieuwe energieleverancier heeft nog altijd de standaardleverancier voor het postcodegebied. In dat geval is het de moeite waard om eens te bekijken of die leverancier nog wel zo voordelig is. Want de liberalisering van de energiemarkt heeft de concurrentie onder energieaanbieders aangemoedigd. Dat pakt gunstig uit voor de tarieven en dus mogelijk ook voor je portemonnee.

Overstappen
Wisselen van energieleverancier is vrij eenvoudig. Na aanmelding bij het nieuwe energiebedrijf wordt de opzegging bij de oude leverancier vaak helemaal voor je geregeld. Waar je wel op moet letten zijn de voorwaarden van je huidige contract. Heb je een vast contract voor een aantal jaar, dan kun je bij een tussentijdse opzegging een boete verwachten. Afhankelijk van de contractduur kan die boete uitkomen op 50 tot wel 125 euro. Dus maak een goede afweging. Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je altijd en kosteloos overstappen. Al moet je rekening houden met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen en soms zelfs langer.

Addertjes onder het gras?
Switchen van energiebedrijf mag dan niet al te ingewikkeld zijn, het kiezen van een voordelig nieuw energiebedrijf is een stuk lastiger. Er zijn tientallen aanbieders met allemaal weer andere producten en voorwaarden. Vergelijkingssites zijn een handig hulpmiddel. Deze websites worden regelmatig gecontroleerd door de NMa op onder meer correctheid en volledigheid. En in haar laatste onderzoek (juni 2007) constateerde de NMa nog dat de kwaliteit van deze sites over het algemeen goed is. Toch is het slim om bij je vergelijking alert te zijn op de volgende zaken:

Wordt het all-in tarief vermeld?
Voor een realistische prijsvergelijking is het all-in tarief van belang. Dus het leveringstarief (de prijs van stroom) inclusief belastingen, btw en de transportkosten van de netwerkbeheerder. Het kan voorkomen dat alleen het leveringstarief vermeld wordt, dus zorg dat je geen appels met peren vergelijkt.

Gaat om een actietarief?
Energiebedrijven stunten vaak met mooie kortingen. Maar realiseer je wel dat het meestal om een tijdelijke korting gaat, bijvoorbeeld alleen voor het eerste half jaar. Mogelijk ben je na afloop van de kortingsperiode ineens veel duurder uit. Check dus ook wat het gebruikelijke leveringstarief is.

Vast of variabel tarief?
De energietarieven verschillen niet alleen per energiebedrijf, maar ook per contractvorm. Voor bijvoorbeeld een langlopend contract met een vaste energieprijs betaal je doorgaans meer per eenheid energie, dan voor een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Dat kan in een vergelijking een vertekend beeld opleveren. Bedenk daarom vooraf of je liever een vaste of een variabele energieprijs wilt.

Tip:
Een vaste energieprijs geldt alleen voor de prijs van energie (leveringskosten). De netwerkkosten en belastingen worden door de overheid bepaald en kunnen dus onafhankelijk van je vaste energieprijs, stijgen of dalen.

Goede service?
Er zijn regelmatig klachten over energiebedrijven. Peil op internet de ervaringen van (voormalige) klanten van het energiebedrijf.

Hoe groen is de energie?
Je kunt ook letten op de groenwaardering die veel vergelijkingssites gebruiken. Deze waardering geeft aan hoe duurzaam de energie is. Groene stroom scoort het hoogst omdat het opgewekt wordt uit duurzame energiebronnen. Maar ook bij grijze stroom speelt duurzaamheid een rol. Daarbij wordt gelet op de samenstelling van het energiepakket en de totale CO2-uitstoot van de leverancier.

Zijn er nog extra kosten?
Denk aan administratie-, verhuis- en eventuele incassokosten. Vergeet ook niet om na te gaan wat de boete bij contractbreuk bedraagt. Want mogelijk heb je nu de smaak te pakken en wil je in de toekomst weer eenvoudig kunnen wisselen van energieleverancier.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet