Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bespaartips voor woningbezitters

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 30 september 2008
Van alle vaste lasten gaat het grootste deel naar kostenposten van je eigen woning. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om die kosten wat naar beneden te schroeven. We zetten een aantal bespaartips voor je eigen woning per thema op een rij.

1)Hypotheek
Een kleine besparing op de kosten van je hypotheek levert al snel duizenden euro’s voordeel op. Het gaat hier immers om grote bedragen.
 • Onderhandel over de hypotheekrente. Dit kan je gedurende de hele rentevaste periode duizenden euro’s voordeel opleveren. Onderhandel niet alleen bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook bij de verlenging ervan: voor bestaande klanten wordt namelijk vaak een renteopslag in rekening gebracht.
 • Los kleine hypotheek versneld af: het kan gunstig zijn om een kleine hypotheek versneld af te lossen. Je hoeft het eigenwoningforfait dan niet meer bij je inkomen op te tellen (Wet van Hillen) en je bespaart natuurlijk op de hypotheekrente. Echter, als je verhuisplannen hebt, is versneld aflossen meestal niet gunstig vanwege de Bijleenregeling. Lees meer over deze afweging
 • Laat topopslag schrappen. Wanneer de waarde van je woning voldoende gestegen is, zal er voor de hypotheekverstrekker geen reden meer zijn om de topopslag in rekening te brengen. Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid om de topopslag al tijdens de looptijd te laten vervallen. Je moet hier wel zelf om vragen! Een bekend peilmoment voor de woningwaarde is de WOZ-beschikking van je gemeente.
2) Onderhoud aan je woning
Het is belangrijk om af en toe geld uit te trekken voor onderhoud aan je woning. Je bent immers een stuk duurder uit als je een verwaarloosde woning in de toekomst weer moet gaan herstellen.
 • Je huis voordelig laten schilderen. Voor woningen ouder dan vijftien jaar geldt voor al het schilder- en stukadoorswerk een lager btw-tarief. In plaats van 19 procent betaal je 6 procent btw. Check daarom altijd de factuur!
 • Fiscaal voordelig verbouwen. De rente voor een lening die je afsluit om de kosten van onderhoud of een verbouwing te financieren is aftrekbaar in Box 1. Bewaar wel alle bonnetjes en doe de uitgaven ook binnen zes maanden na het afsluiten van de lening. Anders is rente mogelijk niet (meer) aftrekbaar.
 • Investeer in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en dubbel glas. Op de lange termijn kun je zo flinke besparingen realiseren. Sinds juli 2008 is het mogelijk om ook voor dergelijke verbouwingen een groene hypotheek met een lagere rente af te sluiten.
3)Belastingen
Ook buiten de daadwerkelijke belastingaangifte om zijn er fiscaal gezien heel wat besparingen te realiseren:
 • Verlaag je eigen vermogen op tijd. Door vóór het eind van het jaar je eigen vermogen te verlagen, bespaar je op de 1,2 procent vermogensrendementheffing. Bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud nog dit jaar in orde te maken, of door een andere grote uitgave te doen die je toch al in de planning had. Je vermogen is in 2008 tot 20.315 euro vrijgesteld van deze belastingheffing. Voor fiscale partners is dit het dubbele.
 • Spaar je rijk bij de Belastingsdienst. Kun je het voordeel van de hypotheekrenteaftrek en eventuele andere aftrekposten tijdelijk missen? Vraag dan niet om een voorlopige aanslag, maar voer de aftrekposten pas op in belastingaangifte aan het eind van het jaar. De Belastingdienst vergoedt dan vanaf juli van het betreffende jaar een rente over dit bedrag. Deze heffingsrente bedraagt voor het derde kwartaal van 2008 maar liefst 5,15 procent.
 • Maak bezwaar tegen WOZ-beschikking. Ben je het niet eens met de WOZ-beschikking van de gemeente, teken dan zeker bezwaar aan. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit vaak zin heeft. Zo kun je besparen op andere gemeentelijke belastingen zoals de OZB. De hoogte daarvan wordt namelijk bepaald door de WOZ-waarde van je woning. Ook het eigenwoningforfait (bijtelling) is hiervan afhankelijk.
4) Woning kopen
 • Bespaar op de notaris. Bijvoorbeeld door hypotheek- en koopakte tegelijkertijd te laten opmaken; dan krijg je korting. Besparen kun je ook door de notaristarieven vooraf te vergelijken en voor een voordelige notaris te kiezen. Het verschil in tarief is soms erg groot. Eventueel kun je je hypotheek gelijk voor een hoger bedrag laten inschrijven. Dat scheelt weer notariskosten mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen.
 • Profiteer van subsidies! Er zijn in Nederland tal van subsidies en regelingen voor huizenkopers en dan met name voor starters. Denk aan de Starterslening, koopsubsidie, koopgarant, maar bijvoorbeeld ook subsidies voor monumenten. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden.
 • Vraag verhuiskosten terug van je werkgever.
 • In sommige situaties mag je werkgever jouw verhuiskosten tot maximaal 5.445 euro onbelast vergoeden. Bijvoorbeeld wanneer je verhuist om dichter bij je werk te gaan wonen. De voorwaarden zijn terug te vinden op de website van de Belastingdienst.
 • Verkoop zelf je eigen woning. Een makelaar is tegenwoordig niet altijd noodzakelijk meer. Door het verkoopproces zelf te begeleiden bespaar je gemiddeld 1,5 procent over de verkoopprijs. Lees meer
 • Stem / voeg toe:

  nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google   Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
  Hypotheken voor senioren
  Huizenprijzen in juli omhoog
  Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
  Daling hypotheekrente niet voldoende
  Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

  Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet