Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Besparen op bankkosten

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 5 augustus 2008
Bijna iedere Nederlander heeft minimaal één bankrekening. Dat kan ook bijna niet anders, want loon en ook de uitkering wordt niet meer contact uitbetaald. Veel rekeninghouders zitten bij een bepaalde bank omdat familie of vrienden daar een rekening hebben. Mensen houden zich nauwelijks bezig met hun bankkosten. Dit is jammer want het kan best een interessant zijn om bij verschillende banken de kosten eens op een rijtje zetten. Misschien zijn er wel banken die voor jou interessanter zijn, zowel kosten- als servicetechnisch gezien.

Iedere grote bank biedt betaalpakketten. Een betaalpakket bestaat doorgaans uit de volgende zaken:

1) Opening van privé-rekening
2) Gebruik van een wereldpas
3) Chippas
4) Een jaarabonnement van een creditcard
5) Jaaroverzicht
6) Internetbankieren
7) Kleine roodstand faciliteit.

Voor een standaard pakket betaal je ongeveer 7,25 tot 9,25 euro per kwartaal. Zonder creditcard kost een rekening 3,25 tot 7,25 euro per kwartaal. Een aantal banken rekent openingskosten, deze komen uit op ongeveer 20 euro. Een uitgebreid pakket kost tussen de 14 en 15 euro per kwartaal. Er is dan sprake van een ‘betere’ creditcard en er zijn mogelijkheden om diensten af te nemen van de bank met korting.

Afschriften
Het aantal afschriften dat je wenst te ontvangen is ook bepalend voor de kosten. Hoe vaker je een afschrift wilt ontvangen hoe meer je kwijt bent. Enveloppen (0,39 per stuk) en/of acceptgiro’s (7,50 voor 22 stuks) worden ook steeds duurder. Het is duidelijk dat banken het fijn vinden als jouw betalingen via internetbankieren gaan. De kosten zijn dan lager, alleen voor een spoedoverboeking moet je betalen.

Voor studenten en ouderen zijn er in veel gevallen voordeligere mogelijkheden. De rekening is vaak gratis en een creditcard wordt voor een paar euro in de maand aangeboden. Ook bij het sluiten van een hypotheek of andere producten worden betaalpakketten goedkoper en bij sommige van de banken zelfs tijdelijk gratis aangeboden. Let hierbij wel op; de belangen van een hypotheek wegen zwaarder dan die van een rekening.

Betalen buitenland
Het betalen en opnemen van geld in landen waar met de euro wordt betaald is altijd gratis met de reguliere pinpas. Buiten de ‘eurozone’ is er altijd sprake van een vaste koersopslag van 0,8 -1,2 procent en een vast bedrag van 15 tot 85 cent voor betalingen. Voor opnames wordt 1,80 tot 2,25 euro én alsmede 0,8-1,2 procent per opname gerekend.

De kosten voor betalen en opnemen met een creditcard in het buitenland zijn aanzienlijk hoger; in eurolanden liggen de kosten rond de 4,50 euro per opname. Buiten de eurolanden worden deze verhoogd met 1 procent; of de kosten zijn 3 procent met een minimum van 4,50 euro. Betalen met de creditcard is in eurolanden gratis en daarbuiten is er een koersopslag van 1- 2 procent.

Buitenlandse spaarbanken
Met het openstellen van de financiële grenzen in Europa opereren steeds vaker buitenlandse banken op de Nederlandse markten. Deze onderscheiden zich vaak door een beperkt en duidelijk aanbod, in combinatie met weinig tot geen bankkosten voor betalen en sparen. De spaarrentes liggen aanzienlijk hoger dan de Nederlandse grootbanken, zonder beperkingen en voorwaarden.

Overstappen
Er valt niet heel erg veel te concurreren tussen de diverse grootbanken, maar hier en daar kunnen enkele euro’s per kwartaal bespaard worden. Op initiatief van de gezamenlijke banken is de overstapservice in het leven geroepen. Deze gratis service maak het je zo gemakkelijk mogelijk om snel over te stappen naar een andere bank. Toch vergt het overstappen altijd meer tijd en er zijn veel meer instanties waar jouw rekeningnummer bekend is. Onderscheid op basis van service kan een goed argument zijn. Probeer niet teveel rekeningen te hebben in verband met het overzicht.

Spaarrekeningen
Het kan interessant zijn om te kijken waar doorlopend een aantrekkelijke spaarrente is. Omdat geld altijd gestort wordt op een spaarrekening middels een reguliere betaalrekening, kan een goede rente een motivatie zijn om over te stappen naar een andere bank. Bij spaarrentes moet je voornamelijk letten op beperkingen en voorwaarden. Voor welke bedragen en termijnen gelden de rentes en wat zijn de voorwaarden bij opname?

Kortom
Het vergelijken van rekeningen is niet eenvoudig, maar het kan op basis van kosten en service de moeite waard zijn om over te stappen naar een andere bank; zeker op basis van spaarrentes. De overstapservice van de gezamenlijke banken kan daarbij helpen. Je kunt zelf bankkosten in de hand houden door zoveel mogelijk gebruik te maken van de internetservices van banken, maar hier en daar kunnen enkele euro’s per kwartaal worden bespaard.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet