Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De nieuwe zorgverzekering: betaalgemak of zelf arts kiezen?

Auteur: Mister Money woensdag 28 oktober 2015
In principe bestaan er drie verschillende basiszorgverzekeringen. Verzekeraars kunnen hun klanten een natura-, restitutie- of een combinatiepolis aanbieden. In dit artikel worden de verschillen tussen de verzekeringsmogelijkheden uitgelegd.

Een restitutiepolis biedt veel meer vrijheid dan een natura ziektekostenverzekering. Bij een naturapolis kan de verzekerde namelijk alleen aankloppen bij zorginstellingen waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Ten minste, als je alle kosten vergoed wilt krijgen. Breng je toch een bezoek aan een arts die je verzekeraar niet gecontracteerd heeft, dan loop je het risico een aanzienlijk bedrag te moeten bijbetalen. Daar staat tegenover dat de natura polis wel premievoordeel oplevert. Door groot in te kopen kunnen verzekeraars immers lagere kosten bedingen. Een ander voordeel is het betaalgemak. De verzekeraar betaalt de gemaakte zorgkosten rechtstreeks aan bijvoorbeeld de apotheek, fysiotherapeut of huisarts. De natura zorgverzekering lijkt dus in veel opzichte op het oude ziekenfonds.

Een bijzondere variant op de naturapolis is de budgetverzekering. Dit is een naturapolis waarbij de zorgverzekeraar voor planbare ziekenhuiszorg een beperkt aantal ziekenhuizen heeft gecontracteerd. Ga je naar een ander ziekenhuis, dan krijg je maximaal 75 procent vergoed. 

Vrije artsenkeuze
De restitutiepolis biedt wel de volledige vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zit ook een keerzijde aan deze polis. Zo moet de klant in veel gevallen eerst zelf de rekening betalen voordat deze wordt vergoed. Verzekeraars zullen wel proberen afspraken te maken over directe betalingen, maar in beginsel geeft de polis dus slechts recht op restitutie (teruggave). Ook zullen de premies van deze polis waarschijnlijk wat duurder uitvallen. Dit omdat de verzekeraar minder invloed heeft op de prijs van de verleende zorg.

Combinatiepolis
Naast de restitutiepolis en de natura zorgverzekering bestaat er ook nog de combinatiepolis. De rekening wordt onderling vergoed als de verzekeraar en de zorgverlener een afspraak hebben gemaakt. Bestaat er geen afspraak? Dan moet je de rekening zelf voorschieten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De zorgverzekering – Top 15 vragen en antwoorden - Deel 2
De zorgverzekering – Top 15 vragen en antwoorden - Deel 3
De zorgverzekering – Top 15 vragen en antwoorden - Deel 1

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet