Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beter geÔnformeerd over je pensioen

Auteur: Anneke Ranzato Woensdag 30 januari 2008
Mocht je het nog niet weten: per 1 januari 2007 is de nieuwe Pensioenwet in werking getreden en in plaats gekomen voor de Pensioen- en SpaarfondsenWet (PSW). De invoering van de nieuwe regels gaat gefaseerd, ook per 2008 zijn er weer wat wijzigingen doorgevoerd.

Tot nu toe kon een pensioenvoorziening in wat wazigheid worden opgebouwd. We krijgen overeenkomsten en overzichten die niet altijd even goed te begrijpen zijn voor de gemiddelde Nederlander. Met als gevolg dat deze papieren in een la of map verdwijnen en er weinig aandacht aan besteed wordt. Totdat de pensioendatum in zicht komt en het te laat is om nog iets aan te vullen, mocht dat nodig zijn.

Volgens de nieuwe regels moet iedereen bij het starten van de pensioenopbouw een startbrief krijgen. Daarin wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe de pensioenregeling eruit ziet. Daarna moet u ieder jaar een pensioenoverzicht krijgen dat voor iedereen hetzelfde is (Uniform Pensioen Overzicht Ė UPO). Voor pensioenvoorzieningen waarin niet langer opgebouwd wordt moet dit UPO eens in de vijf jaar verstrekt worden.

In de verstrekte informatie moet ook duidelijk vermeld worden of uw pensioen wel of niet geÔndexeerd is. Het is voor de uiteindelijke hoogte van uw pensioen van groot belang of het opgebouwde pensioen aangepast wordt aan de inflatie.

De bedoeling is dat er in de toekomst een nationaal pensioenregister komt, waarmee u via internet informatie kunt opvragen over de door u opgebouwde pensioenrechten. Ook als u pensioen heeft opgebouwd via meerdere regelingen krijgt u dat daarmee overzichtelijk in beeld. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Een andere wijziging betreft de startleeftijd: als een werkgever een pensioenvoorziening heeft moet iedereen vanaf 21 jaar hierin kunnen deelnemen. Voorheen bouwde men vaak pas vanaf 25 jaar pensioen op.

Is jouw pensioen veilig? Kan het met een beurskrach als sneeuw voor de zon verdwijnen? Daar hoef je je als het goed is geen zorgen over te maken. Er worden strenge eisen gesteld aan de financiŽle reserves van pensioenfondsen, en het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) is scherp.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet