Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Betrouwbare beleggingen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 13 mei 2009
Vorige week kwam de AFM met de mededeling dat ze een aantal grote beleggingsfraudes op het spoor is. Het zou gaan om beleggingsfondsen die werken met een piramidesysteem, net als die van megafraudeur Bernard Madoff. Verdere mededelingen werden niet gedaan. Heel snel daarna deed de financiŽle waakhond echter aangifte tegen Partrust vanwege het achterhouden van informatie. Zou Partrust ťťn van de fondsen zijn die de AFM bedoelde?

Piramidesysteem
Wat bedoelen ze eigenlijk met een piramidesysteem? We kennen natuurlijk de prachtige bouwwerken en misschien ook wel de verkoopsystemen die onder die naam bekend zijn. In de beleggingswereld gaat het om fondsen die de rendementen aan bestaande investeerders betalen uit de inleg van nieuwe investeerders. Zolang er voldoende instroom is van nieuwe beleggers kan dat heel lang goed gaan. De bestaande beleggers zijn tevreden: zij zien het beloofde (vaak extreem hoge) rendement conform de (veel te mooie) beloften binnenkomen op hun bankrekening. Nieuw binnengehaalde beleggers merken niet dat hun geld niet gebruikt is voor investeringen zolang zij ook hun rendement weer ontvangen door vers gewonnen zieltjes.

Het kaartenhuis stort in elkaar wanneer er geen nieuwe beleggers meer te vinden zijn. Dat is op dit moment het geval. Heel de wereld aarzelt immers als het over beleggen gaat en kiest voor zekerheid. Dan komen de piramidefondsen opeens zwaar in de problemen. Beleggers die geen rendement meer ontvangen gaan immers zelf op onderzoek uit of zetten er advocaten op. Dan komt de aap uit de mouw: de gelden zijn nooit belegd. Uit de bodemloze put hoeven de beleggers geen vergoeding te verwachten, de kans is erg groot dat ze hun geld kwijt zijn.

FinanciŽle waakhond
Dit soort dingen zouden toch niet moeten kunnen? Houdt de overheid dan geen toezicht op de financiŽle sector in Nederland? Jawel, er is zeker toezicht. Dat toezicht wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM). Kort door de bocht kijkt DNB naar de cijfertjes en de AFM naar het gedrag van de partijen op de financiŽle markten. Niet alle investeringen die in Nederland worden aangeboden vallen echter onder dit toezicht. Een hiaat zit bijvoorbeeld bij beleggingen met een inleg van minimaal Ä 50.000. Daar wordt door onze overheid niet op gelet Ė vanuit de overtuiging dat degenen die dergelijke bedragen beleggen zelf wel in staat zijn de betrouwbaarheid na te gaan of hier specialisten voor in te huren.

Eigen verantwoordelijkheid
Naast het toezicht is het belangrijk dat je als belegger zelf altijd nuchter blijft nadenken voor je bedragen overmaakt naar beleggingsfondsen. Houd in ieder geval twee vuistregels goed in de gaten.

De eerste: ďIf it sounds too good to be true, it probably isÖĒ Ofwel: hele hoge rendementen zouden je niet moeten lokken maar juist afschrikken. De kans is immers groot dat er dan zeer hoge risicoís verbonden zijn aan de belegging. Eťn van die risicoís is dat er sprake is van fraude.

De tweede: ďBij twijfel niet inhalen.Ē Als je ook maar ergens in je achterhoofd enige twijfel hebt over een belegging, ga er dan niet mee in zee. Voed jezelf ook met informatie, check vergunningen bij de toezichthouders maar Google ook uitgebreid. Vaak geldt toch: waar rook is, is vuur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet