Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beurskrach en je portemonnee

Auteur: Mister Money Vrijdag 25 januari 2008
Dat het de afgelopen week onrustig is geweest op de beurs zal niemand zijn ontgaan. De commotie was dan ook groot toen de beurskrach een feit werd. Vele mensen maken zich wellicht zorgen over hun eigen portemonnee. Vragen als: “Hoe zit het met het geld dat via pensioenfondsen of een beleggingshypotheek belegd wordt?” spelen bij velen door het hoofd.

Schommelingen op de beurs zijn van invloed op de waarde van een beleggingsportefeuille. De daling die sinds begin 2008 is ingezet laat maar weer eens zien dat beleggen nooit zonder risico is.

Het pensioenpotje
Volgens pensioenuitvoerder PGGM hoeven mensen zich geen zorgen te maken over hun pensioengeld. ”Elke belegger kent natuurlijk de impact van een beurskrach, wij dus ook. Maar mensen hoeven niet bang te zijn dat hun pensioen in gevaar komt”, aldus Ellen Habermehl, voorlichter bij PGGM. “Wij beleggen zeer breed én onze beleggingen zijn op de lange termijn gericht. Je hebt altijd te maken met pieken en dalen op de beurs, maar met onze beleggingswijze zal de impact minder groot zijn.” Pensioenuitvoerder PGGM heeft de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement van 9,2 procent gehaald.

Beleggingshypotheek
Vaak zijn beleggingen via een beleggingshypotheek ook meer op de lange termijn gericht. Wie kiest voor een beleggingshypotheek moet bij het afsluiten kiezen voor een bepaalt risicoprofiel. Hoe lager het risicoprofiel, hoe minder impact een koersschommeling zal hebben. Over het algemeen wordt er belegd in fondsen. Ieder fonds heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en bestaat uit verschillende soorten beleggingen verdeeld naar onder andere: risico, regio, bedrijven of staatsbeleggingen. Mocht het voor een langere periode erg slecht gaan op de beurs dan kan een bank adviseren om extra geld te storten. Dit doen zij om te verkomen dat de klant aan het einde van de looptijd over voldoende middelen beschikt om de hypotheek te kunnen aflossen. De laatste keren dat banken dit advies hebben uitgebracht is in 2002. Rabobank heeft haar klanten laten weten dat het nu nog te vroeg is voor dergelijke maatregelen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet