Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beurskrach: het kan erger

Auteur: Mister Money Woensdag 23 januari 2008
De rust in beleggingsland lijkt weer enigszins te zijn wedergekeerd. Toch mogen officieel al spreken van een beurskrach in 2008. De belangrijkste graadmeter van Nederland, de AEX, heeft immers forse verliezen moeten incasseren. Eind december stond de index nog op 515 punten. Zwarte maandag (21-1-2008) hield de index slechts 422 punten over.

Beursexperts kwalificeren een koersdaling van een brede index van meer dan twintig procent binnen twaalf maanden doorgaans als een krach. De daling van maandag 21-1-2008 mag dus de boeken ingaan als een echte krach. Het koersverval was te wijten aan de angst voor een recessie die momenteel heerst en de kredietcrisis. De twee redenen zorgen er voor de het beleggingsklimaat momenteel verre van optimaal te noemen is. Toch hebben wij al vele malen erger meegemaakt. Hieronder een overzicht met de belangrijkste crashes uit de historie.

1929
De bekendste en tevens grootste krach uit de geschiedenis van de beurs stamt uit 1929. De jaren ’20 waren de jaren van een welvarende economie. Er was met name in de Verenigde Staten spraken van een hoogconjunctuur. De prijzen van aandelen rezen de pan uit. Op donderdag 24 oktober ging het fout. Aandelen koersen op de New York Stock Exchange kelderde in rap tempo naar beneden. De krach bereikte zijn dieptepunt op 8 juli 1932. Op deze handelsdag bereikte de New York Stock Exchange een niveau van 41,22 punten. Pas in 1954 bereikte de index het hoogste niveau van 1929 (318,17 punten).

1987
De volgende krach die wij aanhalen in dit artikel is de beurskrach van 1987. Ook deze krach ging de boeken in als zwarte maandag. De Dow Jones verloor op één dag ruim 22 procent. Ook de beurs in Tokio moest een fors verlies incasseren. De beurs van Tokio daalde met 15 procent. In november '87 bereikte de AEX index (omgerekend in euro's) een dieptepunt op 152 punten. Eén van de oorzaken van deze crash was de dalende dollar koers. Daarnaast was de rente op de kapitaalmarkt in 1987 sterk opgelopen.

2000 – 2001
Een krach die waarschijnlijk nog bij vele in het geheugen gegrift staat is de internetcrash in 2001. Het jaar waarin de internetbubble barstte. Kort na de internetbubble werden de indices wereldwijd wederom geconfronteerd met zware koersdalingen. Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen de Amerikaanse Twin Towers in. De terroristische aanslag zorgde wederom voor een koersdip op de beurs.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet