Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bewaartermijn BKR-codering niet verkort

Auteur: Annette Zeelenberg Vrijdag 15 september 2006
De termijn waarin mensen bij het BKR geregistreerd blijven staan nadat ze hun lening hebben afgelost, zal niet worden verkort van vijf naar twee jaar. De Consumentenbond die hier onlangs nog op wilde aandringen bij het BKR, zegt nu de ‘bewaartermijn’ van vijf jaar goed te keuren. Dat hebben het BKR en de Consumentenbond aan Mister Money laten weten.

Het gaat om de ‘bewaartermijn’ voor negatieve coderingen van het BKR. Mensen die problemen hebben met het aflossen van een lening krijgen van het BKR een A-code (achterstandscode). Deze A-code blijft tot vijf jaar na aflossing van het krediet in de registers van het BKR staan.

De Consumentenbond liet eind mei nog weten deze termijn onevenredig lang te vinden. Maar daar denkt de bond nu anders over. “Wij waren niet op de hoogte van een onderzoek van het BKR waarin alle voor- en nadelen van de bewaartermijn tegen het licht zijn gehouden”, verklaart woordvoerder Ewald Sterenborg van de bond. “Als wij de resultaten van dit onderzoek van tevoren hadden gekend, hadden we nooit aangedrongen op het verkorten van de bewaartermijn”.

In dat onderzoek toonde het BKR onder meer aan dat de bewaartermijn in lijn ligt met andere kredietinformatiebureaus in Europa. “Zo werken diverse landen waaronder Duitsland en Oostenrijk met een bewaartermijn van vijf jaar”, zegt Karin Schreuder van het BKR. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat een kortere bewaartermijn ervoor zorgt dat een kredietverlener veel minder inzicht heeft in het financiële verleden van zijn cliënt. “Daardoor is het lastiger om een goede afweging te maken bij het verlenen van een krediet. De Consumentenbond is het daarover nu met ons eens”, aldus Karin Schreuder.

Schaduwkanten
Een H-code kan soms nadelig uitpakken voor mensen die schoon schip hebben gemaakt door hun leningen af te lossen. Ze kunnen gedurende vijf nauwelijks geld lenen omdat kredietverstrekkers hen niet accepteren. “Natuurlijk ontkennen wij de schaduwkanten niet”, zegt Ewald Sterenborg. “Maar over het geheel genomen denken wij nu toch dat een bewaartermijn van vijf jaar de consument beter beschermd dan een termijn van twee jaar”.

Geen gratis overzicht
Ook het verzoek om geregistreerden jaarlijks een gratis overzicht van het BKR te sturen, heeft de bond ingetrokken. “Uit een onderzoek blijkt dat slechts vijf procent van alle geregistreerden graag zo’n overzicht zou willen ontvangen, terwijl er relatief hoge kosten gemaakt zouden moeten worden”, aldus Ewald Sterenborg.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet