Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beweging hypotheekrente

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
De afgelopen weken zijn er banken geweest die de hypotheekrente over de gehele linie verhoogden, terwijl er ook partijen zijn die hun rentes hebben verlaagd. Hoe kan dat nu?

In principe volgen banken de rente die tot stand komt met de geld-en kapitaalmarkt. Hier lenen banken geld om het weer uit te lenen aan hun klanten. Als de kapitaalmarkt-rente stijgt zullen de hypotheekrentes ook stijgen.

De hypotheekrente bestaat uit de kapitaalmarktrente met een opslag voor de geldverstrekker. De hoogte van deze opslag is bepalend voor de rente die de consument te zien krijgt. Zo kan het voorkomen, dat een geldvertrekker uit strategisch oogpunt een renteverhoging uitstelt of juist een prikkel in de vorm van een rentedaling geeft en derhalve dus genoegen neemt met een kleinere opslag.

Echter zullen na verloop van tijd de marktontwikkelingen worden gevolgd. Deze markt-ontwikkelingen bestaan naast het volgen van de kapitaalmarktrente ook het volgen van de concurrenten. Als een marktleider de hypotheekrentes verhoogd, zullen de overige geldverstrekkers volgen. Een marktleider kan overigens wel de laatste met het doorvoeren van de renteverlaging.

Iedere geldverstrekker heeft, bij een stabiele markt, een bepaalde positie in een 'prijzen'-lijst. Kleine banken en verzekeraars zijn vaak iets goedkoper en ook in rentevastperiodes kunnen geldverstrekkers onderling verschillen.

Door de lage rentestanden in de afgelopen tijd, hebben veel eigen woning bezitters hun hypotheek overgesloten. Omdat de rente nu goedkoop is 'in te kopen', zie je dat huizenbezitters de rente weer voor langere tijd vastzetten. Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben met een stuk zekerheid richting de toekomst in het huidig economisch klimaat.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet