Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beweging in de rente

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 13 mei 2008
Een tijdje geleden vroegen we ons met z’n allen af wat de hypotheekrente zou gaan doen. Er werd weleens een stijging aangekondigd, maar vervolgens kwamen er weer berichten van dalingen. In de Verenigde Staten werd de rente door de Fed steeds verder verlaagd, maar de ECB deed er niet aan mee.

De laatste weken is er wel een hele duidelijke richting in ontwikkeling van de hypotheekrente: de rente stijgt! En niet misselijk. Veel geldverstrekkers hebben inmiddels de rente alweer voor de tweede keer verhoogd. ‘De tweede ronde’ noem ik dat. Dat doet mij vermoeden dat er geen sprake is van een rentehobbeltje – een soort van schijnbeweging van de hypotheekrente. Het lijkt er sterk op dat de rente nu gewoon echt aan het stijgen is geslagen.

Interessant vind ik dat de rentetarieven voor hypotheken zoveel beweeglijker zijn dan die voor sparen en consumptief krediet. Dat is op zich niet moeilijk te verklaren: de marges op de percentages zijn bij hypotheken veel kleiner en dus zullen veranderingen in de marktrente eerder doorgevoerd worden. Bij hypotheken worden klanten ook meteen voor een behoorlijk aantal jaren vastgelegd, wat het belangrijk maakt om goed mee te vechten als aanbieder. Door een klein renteverschil kan een consument makkelijk voor een ander kiezen en daarmee loopt de bank een post voor jaren mis.

Bij spaargelden en doorlopende kredieten is dat natuurlijk anders. Een klant die vandaag voor de ene bank kiest kan doorgaans zonder veel moeite en kosten over een half jaar weer naar een ander gaan. Maar de meeste mensen doen dat niet. Vorige week is ook weer uit onderzoek gebleken dat we verschrikkelijk trouw zijn aan onze huisbank. Slechts een paar procent van de mensen gaat voor een spaarrekening of consumptief krediet op zoek naar een interessanter aanbod. Op deze producten wordt door de grootbanken dan ook niet (of veel minder) geconcurreerd: het is niet nodig. En met de bijbehorende hoge marges kan het doorvoeren van een rentewijziging wel even wachten.

Rente sparen
Sommige banken bieden hun klanten een spaarrente aan van1 procent. Ontvang jij een lage rentevergoeding over je spaargeld? Misschien is het dan verstandig om van bank te wisselen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet