Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling 2009

Auteur: Mister Money Donderdag 18 december 2008
In 2009 bestaat de bijleenregeling al weer vijf jaar. Ondanks dit lustrum zorgt de bijleenregeling nog steeds voor een boel vraagtekens bij mensen. In dit artikel gaat Mister Money kort in op de bijleenregeling in 2009 en hoopt zo wat onduidelijkheden weg te nemen.

De insteek van de bijleenregeling is dat de overwaarde op een woning niet meer fiscaal aftrekbaar geleend kan worden. Het in de woning gestoken geld mag er nog wel uitgehaald worden, maar wordt niet meer fiscaal ondersteund.

Iedereen die een woning verkoopt en een andere woning terugkoopt krijgt met de bijleenregeling te maken. Wie naar een duurdere koopwoning verhuist en hierdoor de hypotheekschuld moet verhogen kan te maken krijgen met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. De renteaftrek is alleen toegestaan als de hypotheekverhoging nodig is om het verschil tussen de aankoopprijs (inclusief de verwervingskosten) en de opbrengst van de oude (na aftrek van kosten) te bekostigen.

Bijleenregeling in het kort
Voorbeeld: je hebt een hypotheek van 100.000 euro op een koophuis met een verkoopwaarde van 250.000 euro. Er zit dus een flinke overwaarde van 150.000 euro op het pand. Wanneer je verhuist naar een nieuwe koopwoning ter waarde van 400.000 euro is de nieuwe hypotheek fiscaal aftrekbaar tot maximaal 250.000 euro.

Wanneer iemand ervoor kiest om zijn huidige hypothecaire lening met eigen spaargeld af te lossen, dan wordt de overwaarde op het pand verhoogd naar 250.000 euro. De nieuwe hypotheek is nu nog maar aftrekbaar tot 150.000 euro (400.000 – 250.000 = 150.000 euro). Als het spaargeld was gebruikt voor andere zaken, bijvoorbeeld een nieuwe inrichting, dan was er sprake geweest van een aftrekbaar bedrag van 250.000 euro.

Wil je meer weten over de bijleenregeling? Lees dan ook het artikel ‘de bijleenregeling in 2008’.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2014
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2012
Bijleenregeling 2011
Bijleenregeling 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet