Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling 2010

Auteur: Mister Money Maandag 25 januari 2010
De overheid is al jaren bezig om de mogelijkheden voor hypotheekrenteaftrek te beperken. De meest ingrijpende maatregel was de bijleenregeling (2004). Deze regeling is in de praktijk zó lastig is, dat sommige hypotheekadviseurs denken dat dit de reden wordt om de aftrek geheel af te schaffen. Toch is de bijleenregeling per 1 januari 2010 op een aantal punten licht vereenvoudigd.

Op het eerste gezicht lijkt de regeling erg simpel; bij de aankoop van een nieuwe woning dient de gehele overwaarde van je huidige woning in de nieuwe woning geïnvesteerd te worden. Als je dat niet doet, dan is er over het stuk wat je extra bijleent geen renteaftrek mogelijk. Je mag dus niet meer bijlenen dan strikt noodzakelijk. Lastiger wordt het om te bepalen welke kosten je in samenhang met de hypotheek en de aan- en verkoopkosten in aftrek mag nemen of mee kan financieren.
Op de volgende punten is de regeling vereenvoudigd:

Vijf jaartermijn wordt ingekort:,br>Als je na verkoop van je woning vijf jaar lang geen nieuw huis koopt, dan hoef je de overwaarde niet meer te herinvesteren in een nieuwe woning. Met andere woorden: je mag dan geld lenen alsof de woning je eerste eigen woning is. De termijn van vijf jaar wordt in 2010 verkort naar drie jaar. Dit kan voor sommige mensen goed uitpakken.

Uitbreiding renteaftrek over meegefinancierde kosten
Tot 31 december 2009 was het zo dat alleen starters op de woningmarkt de renteaftrek konden toepassen op alle kosten die ze mee financieren. Dus indien de afsluitprovisie, notariskosten en taxatiekosten mee werden gefinancierd, konden alleen starters profiteren van deze mogelijkheid. Een ‘doorstromer’ kon de rente over dit deel van de lening niet in aftrek nemen. Vanaf 1 januari 2010 is dit gelijkgetrokken met de starters. Veel scheelt het niet, maar het maakt een juiste toepassing van een bijleenregeling aanmerkelijk eenvoudiger.

Afschaffen goedkoper-wonen-regeling
Tot 2010 gold dat als je verhuisde naar een goedkopere woning, je de overwaarde niet altijd hoefde te herinvesteren in de nieuwe woning, maar gewoon aftrekbaar mocht bijlenen. Dit maakte het juist toepassen van de regeling, ook richting de toekomst, erg gecompliceerd. Dit heeft de staatssecretaris doen beslissen om deze regel af te schaffen. Dit is overigens geen gunstige vereenvoudiging. Hoewel de regeling is vereenvoudigd, blijft de toepassing ervan op een juiste manier erg lastig, zelfs voor een hypotheekadviseur of accountant.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2014
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2012
Bijleenregeling 2011
Bijleenregeling 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht