Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling 2011

Auteur: Mister Money donderdag 6 januari 2011
De bijleenregeling bestaat inmiddels al weer zeven jaar en is van de vele maatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft genomen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. De bijlenregeling is een vrij ingewikkeld regeling. We zullen hier kort uitleggen hoe deze regeling werkt en wat dat betekent.

In het kort komt het erop neer dat als je je woning verkoopt en een nieuw huis koopt dat gevolgen kan hebben voor je renteaftrek. De opbrengst van het huis is meestal hoger dan de schuld die je nog hebt over de woning. Jouw huis heeft in dat geval overwaarde. Deze moet je volgens de bijleenregeling gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Doe je dit niet en leen je dit bedrag (deels) bij om een nieuw huis te kopen, dan mag je rente over dit bijgeleende bedrag niet aftrekken van de belasting.

In een rekensommetje kun je zeggen dat de lening waarover je rente mag aftrekken nooit hoger mag zijn dan de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van je oude huis. Stel: je nieuwe woning kost 300.000 euro en de overwaarde van je oude woning 60.000 euro is. In dat geval is de rente slechts aftrekbaar over een lening van 30.0000 60.000 = 240.000 euro. Deze rente is bij de Belasting aftrekbaar in box 1. Als je in dit geval meer leent dan 240.000 euro mag je over het bedrag boven deze 240.000 euro geen rente aftrekken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2014
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2012
Bijleenregeling 2010
Bijleenregeling 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht