Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling 2014

Auteur: Mister Money woensdag 21 mei 2014
Verhuis je naar een nieuwe koopwoning en heb je je oude woning met overwaarde verkocht? Dan moet je de overwaarde investeren in de nieuwe woning om in aanmerking te komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Dat is in het kort wat de bijleenregeling inhoudt.

Hoe werkt de bijleenregeling in 2014?

Deze regeling is ingevoerd in de tijd dat iedereen die zijn of haar woning verkocht hier bijna automatisch overwaarde op had. Dit omdat de huizenprijzen maar bleven stijgen. De fiscus vindt dat je het bedrag dat je verdient aan de verkoop, dus de verkoopprijs min de openstaande hypotheekschuld, moet investeren in je nieuwe woning. Het volgende voorbeeld maakt duidelijk wat dit betekent voor de hypotheek op je nieuwe woning.

Mister Money heeft in 2011 een huis gekocht voor 150.000 euro. Hij verkoopt dit in 2014 voor 180.000 euro. De hypotheekschuld die nog op de woning rustte bedraagt 130.000 euro. Hierdoor heeft Mister Money een overwaarde van 50.000 euro. Als hij nu een nieuwe woning koopt voor 230.000 euro, mag hij hierop een hypotheek afsluiten van maximaal 180.000 euro (230.000 50.000 euro) als hij de rente volledig wil aftrekken van de belasting. Sluit Mister Money toch een hypotheek af van 230.000 euro, dan mag hij over 50.000 euro geen rente aftrekken.

Let op: In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de verkoopkosten voor de oude woning, bijvoorbeeld de makelaarscourtage. Deze mag je in mindering brengen op de overwaarde.

Overwaarde niet gebruiken voor nieuwe woning?

Gebruik je de overwaarde uit je oude woning niet voor je nieuwe huis, maar koop je er bijvoorbeeld een auto voor? Dan sluit je dus een hogere hypotheek af voor de woning dan het bedrag waarover je hypotheekrente mag aftrekken. Over het deel van de overwaarde mag je dan dus geen hypotheekrenteaftrek nemen. 

Tip! Wil je meer lezen over belastingregels die van invloed zijn op je hypotheek of informatie over de bijleenregeling in andere jaren? Kijk dan op de pagina Belasting en hypotheek.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2012
Bijleenregeling 2011
Bijleenregeling 2010
Bijleenregeling 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht