Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling verder uitgelegd

Auteur: Ivo van Vugt zondag 12 januari 2014
Bij een lage spaarrente en een hoge hypotheekrente kan tussentijds aflossen rendementtechnisch best aantrekkelijk zijn. Toch kan het, met het oog op de toekomst ,verstandig zijn om dit toch niet te doen. De bijleenregeling heeft namelijk als insteek dat de overwaarde op een woning niet meer fiscaal aftrekbaar geleend kan worden.

De eigen euro's die je (nu) in de woning steekt, kun je er daarna nog best uithalen, maar niet meer fiscaal ondersteund. Veel mensen gebruiken de overwaarde toch als aanvulling voor hun oude dag.

Door een aflossing op jouw hypotheek vergroot je zelf dus de overwaarde. Ga je een paar jaar later verhuizen en zou je het bedrag dan ergens anders voor willen gebruiken, dan kun je het afgeloste bedrag niet meer fiscaal aftrekbaar lenen. Terwijl dat wel zo geweest zou zijn wanneer je het geld op jouw spaarrekening had laten staan. Want de bestaande hypotheek mag fiscaal aftrekbaar meegenomen worden naar de volgende woning (zelfs als dat een goedkopere woning is).

Een vereenvoudigd cijfervoorbeeld Stel: je hebt een hypotheek van 100.000 euro op een woning met een verkoopwaarde van 250.000 euro. De overwaarde bedraagt op dit moment 150.000 euro. Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning van 325.000 euro, is de nieuwe hypotheek fiscaal aftrekbaar tot maximaal 175.000 euro.

Zou je ervoor kiezen je huidige hypotheek af te lossen uit je spaargeld, dan verhoogt dat de overwaarde direct naar 250.000 euro waardoor de nieuwe hypotheek nog maar aftrekbaar is tot 75.000 euro. Wanneer je het geld op je spaarrekening had laten staan, was de hypotheek aftrekbaar geweest tot 175.000 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De bijleenregeling toegepast
Sparen in box 1 of box 3?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht