Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijleenregeling 2012

Auteur: Mister Money donderdag 5 januari 2012
De bijleenregeling is een belastingmaatregel waarmee de overheid in 2004 de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe heeft beperkt. Deze regeling houdt in dat er alleen rente van de belasting mag worden afgetrokken voor de aankoopwaarde van een nieuwe woning min het overwaarde van de oude woning.

Wanneer je huidige woning verkoopt en een nieuw huis koopt, kan dat gevolgen kan hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Als je je huis verkoopt, is de opbrengst meestal hoger dan de hypotheekschuld die je er nog over had openstaan. In dat geval heeft je woning overwaarde. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.

Als je er echter voor kiest, om de overwaarde niet te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis, maar dit bedrag leent bij de bank, mag je de hypotheekrente die je daarover betaalt niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting.

Voorbeeld

Je zou dus kunnen zeggen dat de lening waarover je rente mag aftrekken nooit hoger mag zijn dan de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde van je oude huis. We zullen dit kort toelichten door middel van een rekensom:

Stel: Je koopt een nieuwe woning. De waarde hiervan is 300.000 euro. De overwaarde van je oude huis bedraagt 60.000 euro.

In dit geval is de hypotheekrente slechts aftrekbaar voor een lening van 300.000 euro min 60.000 euro is 240.000 euro. De rente over dit leenbedrag is bij de Belastingdienst aftrekbaar in Box 1 van de inkomstenbelasting.

Als je meer leent dan 240.000 euro, mag je over het bedrag hierboven geen rente meer aftrekken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2014
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2011
Bijleenregeling 2010
Bijleenregeling 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht