Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Bijzondere spaardeposito’s op een rij

Auteur: Annette Zeelenberg donderdag 12 december 2013
Ben je op zoek naar een spaarrekening met een hoge rente en heb je je geld niet direct nodig? Dan kan een spaardeposito een goede keuze zijn. Maar misschien vind je de voorwaarden van een deposito te strikt. Kies dan voor een variant op het gewone deposito, dat biedt je wat meer vrijheid.

Het basisprincipe van het spaardeposito is vrij eenvoudig. Je stort eenmalig een bedrag op een depositorekening. Je spaargeld staat dan voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld 10 jaar. Hoe langer je geld geblokkeerd is, hoe hoger de vaste rente die je ontvangt. Tussentijds bijstorten of opnemen is niet mogelijk, wel ontvang je doorgaans een rente die hoger is dan op een spaarrekening.

Op basis van dit principe hebben banken een aantal andere depositoproducten ontwikkeld. We zetten er vier voor je op een rij. Deze deposito’s zijn in essentie hetzelfde als gewone deposito maar kennen meer keuzemogelijkheden en wijken af qua voorwaarden.

1. Flexibele deposito’s
Bij dit deposito mag je tijdens de looptijd wel bedragen opnemen of bijstorten. Maar er gelden afwijkende voorwaarden. Zo gaat tussentijds opnemen vaak ten koste van de hoge rente. De hoge rente geldt dan bijvoorbeeld alleen voor grote bedragen (vanaf 10.000 euro). Voor kleinere bedragen krijg je dan een lagere rente.

2. Bestemmingsdeposito
Dit deposito kent een korte looptijd van bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Tussentijds opnemen is niet toegestaan, tenzij je vooraf met je bank uitzonderingen hebt afgesproken. Zo’n uitzondering kan bijvoorbeeld de verbouwing of de financiering van je huis zijn.

3. Vreemde Valutadeposito
Hiermee spaar je niet in euro’s maar in vreemde valuta zoals Amerikaans dollars of Turkse Lira’s. Op deze manier kun je profiteren van een hogere rentestand in een ander land en van een eventuele waardestijging van een valuta ten opzichte van de euro. Een nadeel is dat je valutarisico loopt, de waarde van een valuta kan immers ook dalen.

4. Annuďteitendeposito
Je legt eenmalig een bedrag in. Vervolgens ontvang je tijdens de looptijd van het annuďteitendeposito, maandelijks een vast bedrag. Dat bedrag bestaat voor een deel uit je inleg en voor een deel uit rente. Wanneer de looptijd afloopt, is de rekening leeg. Deze spaarvorm is daarom erg geschikt als een aanvulling op je inkomen. 

5. Klimrente
Een spaarrekening met klimrente is een variant op het deposito waarbij je wordt beloond als je je geld langere tijd op de spaarrekening laat staan. Elk jaar krijg je namelijk een hoger rentetarief. Je mag het geld altijd tussentijds opnemen, maar dan geldt voor dat bedrag de spaarrente van het voorgaande jaar. 

Hoogste rente sparen ?
De namen en voorwaarden van deze spaardeposito’s kunnen per aanbieder verschillen. Verdiep je daarom altijd eerst in de voorwaarden van een spaardeposito en lees de financiële bijsluiter.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen en de belasting, hoe zit dat?
Spaarrekeningen voor het goede doel
Spaarplan afsluiten, een slimme keuze?
Bijzondere spaarrekeningen op een rij

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet